Tužilac na suđenju Šariću: Odbrana odugovlači postupak

Tužilac na suđenju Šariću: Odbrana odugovlači postupak

Darko Šarić (printskrin)

Početak ponovljenog suđenja Darku Šariću i njegovoj grupi za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina odložen je za drugu polovinu februara jer se treći dan zaredom u sudu nije pojavio jedan od advokata, a kolega nije želeo da ga zameni. Tužilac Saša Ivanić ocenio je ovo kao zloupotrebu radi odugovlačenja postupka.

Piše: Milica Vojinović

„Obaveza sudskog veća je da onemogući zloupotrebu prava od strane odbrane koja je usmerena u pravcu odugovlačenja postupka“, kazao je Ivanić nakon što je predsedavajući sudija Siniša Petrović utvrdio da se ni na današnjem suđenju zbog zdravstvenih problema nije pojavio advokat Marko Kljajević.

Punomoćje da zameni odsutnog kolegu ima advokat Dragan Plazinić, ali on to ni danas nije želeo da uradi. Ponovio je da je punomoćje dobio samo za situacije kada od Kljajevića dobije instrukcije kako da ga menja.

Sudija Petrović rekao je da neće treći put da pokreće temu u vezi sa problemom zameničkog punomoćja, s obzirom na to da je Plazinić već više puta decidno rekao da ne može da menja Kljajevića.

„Sud nema mehanizme da ga na tako nešto primora“, kazao je Petrović.

Tužilac Ivanić, međutim, nije bio saglasan sa ovim. On je istakao da bi prema zakonu Plazinić trebalo da zameni kolegu, kao i da je ovlašćenje koje je na njega preneo Kljajević celovito čime ga je ovlastio da ga menja u bilo kom trenutku.

Ivanić je naglasio i da Plazinić, iako insistira da ne može da menja Kljajevića, ipak nije otkazao punomoćje. Pošto je Plazinić rekao da ga zvanično otkazuje, tužilac je naveo da i 30 dana nakon otkazivanja ima obavezu da pruža odbranu.

Nakon četrdesetpetominutne rasprave, sudija Petrović rekao je da je sudsko veće odbacilo sve Ivanićeve prigovore jer se, kako je istakao, radi o zameničkom punomoćju koje se odnosi na odbranu Gorana Sokovića, optuženog da je sa Šarićem bio jedan od organizatora grupe.

Petrović je dodao i da je optuženi u bekstvu, pa „ne možemo da ga pitamo“ da li je saglasan sa tim da ga brani Plazinić umesto Kljajevića. Prokomentarisao je i da su tužiočevi predlozi od juče – da se postupak razdvoji – i danas potpuno kontradiktorni.

Početak suđenja najavljen je za drugu polovinu februara. Tada će veće, kako je rekao sudija Petrović, nakon što dobije nove informacije od Kljajevića, razmotriti da li da predmet pošalje predsedniku suda Aleksandru Stepanoviću. On će potom odlučiti da li da se Sokoviću dodeli branilac po službenoj dužnosti.

Suđenje za međunarodni šverc kokaina traje već više od sedam godina i po treći put počinje ispočetka. Tokom prethodnog postupka odloženo je više od 20 ročišta zbog čega je, između ostalog, tužilac Saša Ivanić negodovao je i u novembru prošle godine. On je tada rekao da odlaganja i naprasno otkazivanje punomoćja imaju za cilj odugovlačenje postupka kako bi se izdejstvovalo puštanje Darka Šarića iz pritvora.

Praksa odlaganja suđenja nastavlja se i sada kada je početak odložen treći dan za redom.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za šverc kokaina

 

Comments are closed.