TS: Veze Predraga Malog i „Milenijum tima“ ukazuju na korupciju

TS: Veze Predraga Malog i „Milenijum tima“ ukazuju na korupciju

Nemanja Nenadić, programski direktor TS-a (foto:mc.rs)

U saopštenju povodom KRIK-ove istraživačke priče da je Predrag Mali, brat ministra finansija Siniše Malog, raspolagao automobilom i stanom u vlasništvu firme „Milenijum tim“ koja je angažovana na brojnim državnim projektima, „Transparentnost Srbija“ navodi da ovakav odnos stvara sumnju na korupciju. 

Piše: Pavle Petrović

Ova organizacija podseća da firma „Milenijum tim“ poslove na izgradnji „Beograda na vodi“ nije dobila na tenderu iako je država Srbija u ovaj projekat uložila više od arapskih partnera. To, kako pišu, dodatno pojačava sumnje na korupciju. 

„U tekstu KRIK-a se ne govori o tome kako preduzeće ’Beograd na vodi’ bira izvođače radova i koliko se plaća i stoga još nije poznato da li se deo prihoda države od ovog građevinskog poduhvata izvlači kroz naduvane troškove. Međutim, govori se o tome da građevinska firma koja obavlja značajan deo posla (’Milenijum tim’) ili njena povezana lica daju poklone bratu bivšeg gradonačelnika“, piše u saopštenju. 

„Transparentnost“ navodi da nije logično da jedna privatna firma bez razloga daje poklon, već je očekivano da je primorana da ga da kako bi uzvratila za dobijene poslove. Sumnje da se poklon daje upravo iz ovog razloga, dodatno pojačava činjenica da je Siniša Mali, kako kažu, „jedan od glavnih promotera ovakvog načina realizacije projekta ’Beograd na vodi’“.

„Logika i sumnje objavljene u medijima, čak i kada su potkrpeljene dokazima do sada su retko bile dovoljan razlog tužilaštvu da ispita slučaj“, piše „Transparentnost“.

Podsetimo, KRIK je otkrio da je Predrag Mali, brat ministra finansija Siniše Malog, godinama vozio „audi a6“ u vlasništvu „Milenijum tima“, dok je stan koristila njegova tadašnja devojka. „Milenijum tim“ je kompanija angažovana na najvrednijim državnim projektima. 

Osim „Beograda na vodi“ kompanija je radila gasifikaciju opština Smederevo i Grocka vredna oko 60 miliona evra, a nedavno je dobila da gradi stanove za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju za 15 miliona evra. Osim toga, učestvovala je i u desetinama drugih poslova, a njeni prihodi iz godine u godinu skaču.

Pročitajte više o vezama brata Siniše Malog i firme „Milenijum tim“

Comments are closed.