TS: Beograd među najmanje transparentnim prestonicama Evrope

TS: Beograd među najmanje transparentnim prestonicama Evrope

Logo organizacije Transparentnost Srbija
Logo organizacije Transparentnost Srbija

Grad Beograd jedna je od najnetransparentnijih prestonica Evrope, pokazalo je istraživanje koje su ogranci globalne organizacije „Transparency International“ sproveli u 26 evropskih gradova.

Piše: Milica Vojinović

Gradovi su ocenjivani prema 14 kriterijuma koji se odnose na dostupnost određenih informacija o radu gradskih vlasti poput trošenja novca građana, etičkih pravila ili odluka koje grad doneo, saopštila je danas Transparentnost Srbija (TS).

Tako je proveravano da li na sajtovima evropskih prestonica postoje podaci kao što su, između ostalog, zapisnici sa sednica skupštine, kontakti odbornika, etički kodeks za funkcionere, ugovori koje grad potpisuje, rezultati glasanja na sednicama skupštine.

Od traženih informacija srpska prestonica na zvaničnom sajtu imala je objavljene samo pozive za javne nabavke, izveštaje o zaključenim ugovorima za dodelu javnih nabavki i budžet.

Dva od 14 kriterijuma podrazumevala su da gradovi odgovore na zahteve za pristup informacijama od javnog značaja.

Tako je od beogradskih vlasti traženo da dostave informaciju o ukupnim primanjima koja su isplaćena gradonačelniku i odbornicima u 2017. godini, kao i važeće ugovore koje grad ima sa mobilnim operaterima i internet provajderima.

Grad Beograd nije odgovorio na ove zahteve pa je za ove kriterijume dobio nula poena, navodi Transparentnost Srbija.

Na osnovu dobijenih ocena gradovi su svrstavani u tri kategorije – zelenu, u kojoj su najtransparentniji, žutu i crvenu, koju čine najmanje transparentni gradovi.

Beograd je sa tri ispunjena kriterijuma svrstan crvenu grupu, zajedno sa Sarajevom, Atinom, Stokholmom, Kišinjevom i Jerevanom.

Od gradova u regionu, najbolje je ocenjena Priština, a zatim Ljubljana, Skoplje, pa Sarajevo.

Najtransparentiji gradovi u Evropi, prema istraživanju Transparentnosti, su Kijev, Madrid, Prag, Talin i Viljnus, dok su u „žutom“ Amsterdam, Berlin, Bern, Bratislava, Bukurešt, Lisabon, Ljubljana, London, Moskva, Oslo, Riga, Rim i Sofija.

1 Comment

  1. Aleksandra kaže:

    Priština najtransparentnija? Veoma moguće ali svi podaci su izmišljeni najverovatnije.