TS: Agencija da ispita ko je platio oglas Malom u „Politici“

TS: Agencija da ispita ko je platio oglas Malom u „Politici“

Agencija za borbu protiv korupcije treba da ispita ko je platio hvalospeve aktuelnim gradskim vlastima i gradonačelniku Beograda Siniši Malom u „Politici“ jer oglas nije plaćen iz gradskog budžeta, navodi nevladina organizacija Transparentnost Srbija.

Piše: Bojana Jovanović

Transparentnost navodi da je juče dobila odgovor od Grada Beograda da oni nisu platili ni objavili oglas – tekst „Beograd na koji smo ponosni“ niti imaju saznanja ko je to učinio.

„Na ovaj način otklonjena je sumnja da je budžetski novac utrošen za otvorenu propagandu gradonačelnika i političke opcije kojoj pripada. Zato su ostali otvoreni svi drugi scenariji. Najmanje problematično bi bilo da je Siniša Mali ili neko od njegovih saradnika sam platio ovu reklamu – objavljivanje takvog oglasa bi bilo sporno sa stanovišta propisa o oglašavanju, ali ne i sa stanovišta skrivenih uticaja na vlast ili zloupotrebe javnih resursa“, navodi Transparentnost.

Kako navode, ako iza oglasa stoji SNS ili neka druga stranka koja vlada Beogradom, i to bi bilo dopušteno, ali bi trebalo da bude jasno ko je oglašivač.  Transparentnost podseća da je oglašavanje političkih stranaka u štampanim medijima dopušteno i van izborne kampanje.

„Nije zabranjeno ni da neki građanin hvalospevima gradskoj vlasti izrazi svoju slobodu govora, ali bi bilo krajnje neuobičajeno i malo verovatno u konkretnom slučaju, s obzirom na ton oglasa“,navodi Transparentnost.

Najlošija varijanta bi bila da je oglas platio neki pojedinac ili privredni subjekt koji posluje sa gradom ili gradonačelnikom i koji na taj način plaća za raniju uslugu ili kupuje neku buduću, piše u saopštenju ove organizacije.

Transparentnost stoga poziva Agenciju za borbu protiv korupcije da prikupi dodatne podatke i utvrdi da li je reč o poklonu koji je u vidu besplatne usluge učinjen gradonačelniku ili njegovoj političkoj stranci.

Prošlog meseca, kada je nakon brojnih afera u koje je upleten najavljena smena gradonačelnika Siniše Malog, u „Politici“ je objavljen tekst prepun hvalospeva gradskoj vlasti i gradonačelniku. Čitaocima nije jasno stavljeno do znanja da je u pitanju plaćeni oglas, što predstavlja kršenje novinarskog Kodeksa.

U „Politici“ su novinarima KRIK-a tada rekli da je način na koji je oglas obeležen dovoljan da čitaoci zaključe da je reč o plaćenom oglašavanju i da zakon, koji je iznad kodeksa, od njih ne traži više od toga.

Comments are closed.