Trojica ponovo osuđena za napad na Borka Stefanovića, jednom blaža kazna

Trojica ponovo osuđena za napad na Borka Stefanovića, jednom blaža kazna

Miloš Šaponjić (levo) i Marko Živković sa advokatom (desno) (foto: KRIK)

Trojica muškaraca kojima se sudilo da su 2018. napali opozicionog lidera Borka Stefanovića osuđena su danas pred sudom u Kruševcu u ponovljenom postupku. Danijel Gmijović Cafta i Marko Živković Buvac dobili su po tri i po godine zatvora, a Miloš Šaponjić zvani Šapa tri godine i devet meseci.

Piše: Milica Vojinović

Gmijović i Živković dobili su iste kazne koje su im bile izrečene i prvom presudom, dok je Šaponjiću izrečena tri meseca blaža kazna. Sud je, naime, utvrdio da Šaponjić nije svesno napao policajca koji se zatekao na mestu napada na Stefanovića već da ga je lakše povredio ne znajući da je policajac.

Današnja presuda je druga u postupku protiv Gmijovića, Šaponjića i Živkovića pošto je prethodnu oborio Apelacioni sud u Kragujevcu i naložio da im se ponovo sudi.

Tužilac Srđan Živić je zatim promenio optužnicu na osnovu preporuka Apelacionog suda i ublažio krivično delo optuženima, ali je na prošlom suđenju istakao da je to uradio nevoljno.

Ponovljeno suđenje završeno je za dva ročišta, a tužilac i osuđeni ponovo imaju pravo žalbe Apelacionom sudu koji nakon razmatranja mora da donese konačnu odluku, odnosno više ne može da naredi novo suđenje.

Vladimir Todorić, advokat koji je u postupku zastupao Stefanovića, za KRIK ističe da je i ovaj put razočaran niskim kaznama.

„Ova presuda je najverovatnije plod dogovora političkih zaštitnika nalogodavaca ovog napada i ovih izvršilaca da ne pričaju previše“, kaže Todorić.

On dodaje da ishod ovog postupka pokazuje duple standarde u pravosuđu.

„Da se ovo desilo nekom visokom državnom funkcioneru iz Srpske napredne stranke, ovo bi bio atentat, odnosno pokušaj ubistva“, ocenio je Todorić.

Od napada na Borka Stefanovića prošlo je dve i po godine. Pred početak skupa opozicionog Saveza za Srbiju u Kruševcu trojica muškaraca nasrnula su na njega i povredila i aktivistu njegove stranke Bobana Jovanovića, kao i policajca Dejana Palibrka.

Gmijović, Šaponjić i Živković ubrzo su uhapšeni, ali su tokom celog postupka negirali da imaju bilo kakve veze sa napadom. 

Trojica osuđenih su i ranije imala problema sa zakonom, a Gmijović je bio saradnik poznatog kruševačkog kriminalca Gorana Obradovića Suše, koji je ubijen 2014. godine.

Stefanović je od početka je tvrdio da je napad na njega organizovan. Napadače je dovodio u vezu sa kontroverznim kruševačkim biznismenom Goranom Makragićem i isticao da se on sastao sa ovom trojicom istog dana kada se dogodio napad.

Povodom ovih tvrdnji tužilac je saslušao Makragića koji je negirao da ima bilo kakve veze sa napadom i rekao da osumnjičene poznaje samo „iz viđenja“. Nije optužen, već je u ovom postupku bio samo svedok.

Makragić je ranije osuđivan za različita krivična dela, a u javnosti je poznat i po tome što je sarađivao i sa ozloglašenim biznismenima sa Kosova Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem. Njima trojici sudilo se zbog nelegalnog iskopavanja šljunka, ali su oslobođeni optužbi. Više o tome pročitajte ovde.

Pročitajte više o slučaju napada na Borka Stefanovića

Comments are closed.