Treći protest zbog rušenja u Savamali

Treći protest zbog rušenja u Savamali

Foto: Christopher Guess

Ispred Skupštine Beograda večeras je održan treći protest zbog bespravnog rušenja objekata u Savamali Okupljeni građani tražili su imena i ostavke odgovornih funkcionera.

Piše: Nataša Marković

Organizatori protestne šetnje iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ poručili su da „nasilje i laži traže ostavke, zločin traži kaznu“, a da u Vladi „sede odgovorni“.

„Taj njihov zločin je organizovan. Neko je morao da organizuje bagere i to da policija ne reaguje. Ovaj zločin nije incident, već njihova politika. Nasilje nad zakonom i nad ljudima“, izjavio je Luka Knežević ispred Inicijative.

Na skupu je govorio i Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije, koji je naglasio da je krajnje vreme da građani dobiju odgovor na pitanje ko su rušitelji i zašto se njihov identitet čuva.

„Ako je to bio vrh gradske vlasti – ko je njemu naredio da to učini, jer oni to nisu mogli sami. Ko je naredio policiji da se ne meša u svoj posao i „idiotima“ omogućio da bezbedno napuste područije Savamale“, upitao je Ivošević.

ImageReditelj Janko Baljak rekao je da je svaka konferencija za štampu Aleksandra Vučića zapravo „najbolja reklama da ljudi na protestima bude sve više“.

„Nemojte verovati mu da dva meseca nije znao o fantomkama i rušenju i da je tek pre dva dana shvatio da su čelnici grada ti ‘kompletni idioti’“, izjavio je Baljak.

Dragoljub Bakić ispred Akademije arhitekture poručio je da bi fokus protesta trebalo vratiti na „glavni problem – projekat Beograd na vodi“.

Posle obraćanja govornika usledila je šetnja do Vlade Srbije. Tamo su ponovo tražene ostavke odgovornih, a okupljeni građani bacali su toalet papir na zgradu Vlade, uz povike „Njihove laži smrde“.

Prošlo je 45 dana od rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u Savamali. Počinioci i dalje nisu pozanti. Da podsetimo, premijer Vučić je nedavno rekao da iza rušenja stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu, ali nije želeo da imenuje odgovorne.

Sve vesti o rušenju u Savamali pročitajte ovde.

1 Comment

  1. Nada Dimcovic kaže:

    Bila juce na protestu, impresivno. Vrhunac cinizma je da to nece biti objavljeno na javnim servisima. Vase pravo a ne znate nista! Jos nesto: gde su stariji, penzioneri? Pitajte, dragi moji i drage moje, unuke o onome sto jeste vest. pozajmite laptop, ionako ih vi finansijski pomazete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *