Treći dan studentskih protesta

Treći dan studentskih protesta

Treće veče zaredom u Beogradu i drugim većim gradovima u Srbiji održava se protest studenata „protiv diktature“. Protesti će trajati, najavili su studenti, do ispunjenja zahteva koje su objavili danas pre početka protesta.

Piše: Bojana Pavlović

Studenti i građani koji su se pridružili protestnoj šetnji uzvikivali su „Ne damo Srbiju“ i i nosili transparente sa natpisima „Vučiću lopove, pokrao si izbore“, „Nismo ničiji statisti“, „Neću više da stežem kaiš“.

Kolona, koju se predvodili dobošari, prošla je sada već ustaljenom trasom od Trga republike, Makedonskom ulicom do „Politike“ nastavljajući ka Radio-televiziji Srbije (RTS) gde se zaustavila vičući „Hoćemo uživo“ i produžila do zgrade Vlade.

Proteste je podržala većina opozicionih partija, ali učesnici nisu nosili vidljiva stranačka obeležja. Okupljanje građana organizovano je posredstvom društvenih mreža i nije poznato ko su organizatori.

Premijer Aleksandar Vučić,  koji je na izborima u nedelju izabran za predsednika Srbije, rekao je da nema ništa protiv protesta sve dok su mirni.

Ministar policije Nebojša Stefanović ocenio je da su protesti „planski, politički, neprijavljeni, stoga i nezakoniti“. On je za organizovanje masovnih protesta optužio lidere opozicije koji, kao gubitnici izbora žele da pokažu da nešto nije u redu“.

Studenti su u ponedeljak započeli proteste nezadovoljni izbornim rezultatom. Danas su zatražili smenu članova RIK-a, razrešenje predsednice Narodne skupštine Maje Gojković zbog blokade rada ove institucije, kao i „kompletnu smenu vlasti i oslobađanje od partijske kontrole“.

Comments are closed.