I treće suđenje novinarima KRIK-a odloženo zbog Popovićevog putovanja u Rusiju

I treće suđenje novinarima KRIK-a odloženo zbog Popovićevog putovanja u Rusiju

Nenad Popović (foto: Vlada RS)

Suđenje novinarima KRIK-a po jednoj od četiri tužbe ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića odloženo je i danas jer se ministar nije pojavio u sudu. Ovo je treći postupak koji Popović vodi protiv novinara KRIK-a u kojem sudija nije mogao da ga sasluša zbog službenog putovanja u Rusiju.

Piše: Jelena Radivojević

Danas je bilo planirano da sudija sasluša Nenada Popovića i glavnog i odgovornog urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića, međutim, suđenje je odloženo za kraj godine.

Dogodilo se isto što i juče, u odvojenom sudskom sporu koji Popović vodi protiv KRIK-a – saslušanje je odloženo jer Popović nije u zemlji.

Popovićeva advokatica sudu je dostavila dopis Vlade Srbije u kome piše da je ministar u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Rusiji, te da je zbog toga sprečen da se pojavi. Popović je u Rusiji 26. i 27. septembra – upravo onih dana kada su zakazana njegova saslušanja u dva odvojena sudska postupka.

Iz istog razloga, putovanja u Rusiju, Popovićevo saslušanje je odloženo i početkom ovog meseca, u trećem postuku koji se vodi protiv KRIK-a. Četvrti sudski postupak još uvek nije počeo.

Današnje ročište odnosilo se na Popovićevu tužbu zbog teksta „’Rajski papiri’ nisu napad na Popovića, već međunarodni projekat“ u kom su novinari KRIK-a odgovorili na optužbe koje je ministar izneo gostujući na Radio-televiziji Srbije.

On je tada optužio KRIK da je priča iz projekta „Rajski papiri“ politički napad na njega, predsednika Srbije i Vladu, i ponovio da ne poseduje ofšor kompanije.

U tekstu je objašnjeno da je projekat „Rajski papiri“ međunarodni projekat i da KRIK ne iznosi optužbe ni na čiji račun, niti zastupa nečije interese, već objavljuje istraživačke priče u kojima se otkrivaju sumnjivi poslovi, kriminalne i korupcione veze.

Priča o tome da je Popović imao nameru da osnuje dve ofšor firme na Ostrvu Man i trast u Hong Kongu nastala je u projektu „Rajski papiri“ u kome je učestvovalo skoro 100 medijskih organizacija iz celog sveta. KRIK je uz priču objavio i dokumenta koja su procurila iz advokatske kancelarije „Appleby“ i koja pokazuju da je Popović vlasnik više ofšor kompanija, da je želeo da reorganizuje svoje bogatstvo, kao i da se njegovi poslovi i imovina procenjuju na 100 miliona dolara.

Redakcija KRIK-a poziva čitaoce da individualnim donacijama pomognu dalje istraživanje kriminala i korupcije, kao i borbu novinara sa pritiscima. Svaka donacija je važna!

Comments are closed.