Transparentnost: Radojičić prikrio imovinu i nelegalnu gradnju

Transparentnost: Radojičić prikrio imovinu i nelegalnu gradnju

Reagujući na pisanje KRIK-a o nelegalnoj kući Zorana Radojičića, direktora „Tiršove“ i prvog na izbornoj listi SNS-a, organizacija Transparentnost Srbija istakla je da je neprijavljivanje imovine krivično delo, kao i prikrivanje nelegalne gradnje. Oni ocenjuju i da je Agencija za borbu protiv korupcije narušila ugled naknadno menjajući podatke iz njegovog imovinskog kartona.

Piše: Bojana Pavlović

Transparentnost se poziva na istraživanje KRIK-a i navodi da Radojičić poseduje nelegalno sagrađenu kuću na Zlatiboru koju nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i da je, sudeći po fotografiji, nemoguće da je podignuta nakon poslednjeg podnetog izveštaja.

Oni podsećaju da je neprijavljivanje imovine ili davanje lažnih podataka o imovini krivično delo, ali samo ako postoji namera da je to učinjeno radi prikrivanja.

„U slučaju direktora/kandidata Radojičića se čini da je namera neprijavljivanja imovine prevashodno bila da ne prijavi sam sebe za drugu nezakonitu radnju – građenje objekata bez dozvole, a ne da sakrije činjenicu da poseduje kuću u izgradnji. Da je zaista mislio da zametne trag ovoj imovini, verovatno ne bi prijavio ni da poseduje plac na Zlatiboru“, piše u saopštenju.

Transparentnost analizira i ponašanje Agencije za borbu protiv korupcije koja je nakon obraćanja novinara KRIK-a  retroaktivno izmenila Radojičićeve imovinske karte.

„Sudeći po odsustvu bilo kakvog demantija ili objašnjenja, u slučaju imovinskih izveštaja Radojičića je zaista izvršena naknadna dopuna na drugim mestima. Bez obzira na to kakve namere stoje iza tog čina, stvar veoma ozbiljno narušava ugled Agencije i uverenje javnosti i drugih funkcionera u njeno nepristrasno postupanje“.

Nije jasno, piše Transperentnost, da li je u pitanju propust funkcionera da ponovi podatke ili Agencije da prilikom objavljivanja podataka kombinuje podatke iz prvobitnog i dopunjenog izveštaja, ali da takvo ponašanje šteti ugledu državnog organa.

KRIK je objavio da je Radojičić nelegalno izgradio kuću na Zlatiboru. Zahtev za izdavanje građevinske dozvole podneo je desetak dana nakon što je objavljeno da će biti prvi na listi vladajuće stranke na predstojećim izborima u Beogradu, iako je kuća već izgrađena. Ovu kuću Radojičić nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Nakon što su novinari pitali Agenciju o Radojičićevoj imovini, ova institucija je retroaktivno izmenila podatke iz njegovog imovinskog kartona.

Pročitajte priču o nelegalnoj kući Zorana Radojičića

2 Comments

  1. savamali kaže:

    Pošteni , prepošteni sns kadrovi

  2. Mile Jovin kaže:

    A Duda Ivkovic je bio satanizovan zbog svoje kuce. Licemerje, i to bas napredno.