„Transparency International“: Ministar odbrane da objasni poreklo 205.000 evra

„Transparency International“: Ministar odbrane da objasni poreklo 205.000 evra

Direktorka „Transparency International“ za odbranu i bezbednost Ketrin Dikson rekla je komentarišući slučaj ministra odbrane Aleksandra  Vulina da diskreditovanje novinara koji rade na otkrivanju korupcije nije odgovor na neugodna pitanja.

Piše: Milica Vojinović

„Jedini prihvatljiv odgovor visokog zvaničnika vlade na ovakva pitanja jeste transparentnost“, rekla je ona.

Diksonova je istakla da je za poverenje javnosti u vladu i njene institucija veoma značajno da ministar Vulin da konstruktivan odgovor na pitanja koja je Agencija za borbu protiv korupcije legitimno postavila.

„Integritet sektora odbrane je vitalan za nacionalnu bezbednost. Ministar odbrane trebalo bi da drugima daje primer tako što će nastupati transparentno i poštovati ulogu Agencije“, dodala je Diksonova.

„Transparency International“ je međunarodna organizacija civilnog društva koja se bavi borbom protiv korupcije. Ima ogranke u više od 100 zemalja širom sveta.

Novinari KRIK-a objavili su u ponedeljak izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije koji je dostavljen tužilaštvu u decembru 2015. Iz izveštaja se vidi da ministar Vulin nije mogao da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan u Beogradu. Na pitanja Agencije odakle mu novac rekao je da je reč o pozajmici koju su on i njegova supruga dobili od suprugine tetke iz Kanade. Agencija je, međutim, proverama utvrdila da ovo nije tačno. Na priznanici koju je potpisala Vulinova supruga nema potpisa njene tetke. Utvrđeno je i da nema traga da je ovaj novac u gotovini unet u zemlju, kao ni da je pristigao na račune supružnika ili prodavca stana.

Agencija je izveštaj poslala Tužilaštvu za organizovani kriminal koje je posle godinu i po dana odbacilo prijavu i obustavilo postupak protiv Vulina, ne objasnivši javnosti kako je ministar odbrane uspeo da pred tužilaštvom opravda poreklo novca.

Na pitanje novinarke KRIK-a da objasni odakle mu novac, ministar je ostao pri ranijim tvrdnjama. Na pitanje kako je toliki novac uneo u zemlju, s obzirom na to da se sve sume veće od 10.000 evra moraju prijaviti carini, Vulin je rekao da je novac uneo u iznosima od po 9.000 evra.

Pročitajte priču o stanu ministra Vulina.

Comments are closed.