Todorić: Izjava predsednika Višeg suda morala bi da izazove zemljotres

Todorić: Izjava predsednika Višeg suda morala bi da izazove zemljotres

Vladimir Todorić (foto mc.rs)

Advokat Vladimir Todorić kaže da bi izjava predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića da u ovom sudu nema nijednog suđenja za visoku korupciju i za to optužio tužilaštvo, morala da izazove zemljotres u državi jer je došla od čoveka koji vodi najznačajniji sud u Srbiji. Stepanović je ovo rekao u intervjuu za KRIK o kome je, između ostalog, govorio i o tome da tužilaštvo ne radi svoj posao, političkim pritiscima na sud, svojoj karijeri i odlukama koje je donosio, ali i odnosu sa nekada prvim čovekom BIA-e Aleksandrom Đorđevićem.

Piše: Bojana Jovanović

„Stepanović je rekao da mi praktično nemamo tužilaštvo i da nema nijednog suđenja funkcionerima za korupciju poslednjih osam godina. Ove reči bi morale da izazovu zemljotres ne samo u pravosuđu, već u čitavoj državi jer ih je izgovorio čovek koji vodi najznačajniju pravosudnu instancu u Srbiji“, rekao je Todorić, advokat i predsednik odbora za pravosuđe Stranke slobode i pravde, objavljeno je na sajtu ove stranke.

Todorić navodi da Stepanovićeve reči da republički tužilac Zagorka Dolovac daje izjave kao da živimo u skandinavskoj zemlji potvrđuju kritiku koju mnogi godinama iznose kada govore o radu tužilaštava.

„Na taj način on skida i odgovornost sa sebe i sudova, što je konačno u neku ruku i tačno, jer sudija i sud ne može da odlučuje kome će da sudi, već to radi tužilaštvo. Sudija sudi predmete koji mu dođu na sto“, naveo je Todorić.

Todorić je rekao da tužilaštvo određuje kako će se i šta suditi, pokreće procese i odlučuje da li će optužnica stajati u fioci, i da li će biti sredstvo ucene i pritisaka. 

„Ili ćemo procesuirati ili nećemo i to postaje stvar političke volje“, zaključio je Todorić. 

U opsežnom intervjuu za KRIK Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu, govorio je o problemima u pravosuđu, o svojoj karijeri i odlukama koje je donosio, ali i odnosima sa različitim ministrima pravde i bivšim šefom BIA-e.

Stepanovićeva karijera delom je isprepletena sa Aleksandrom Đorđevićem, bivšim direktorom Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i poznanikom sa fakulteta predsednika Aleksandra Vučića. KRIK je otkrio da je Đorđević svoju advokatsku kancelariju godinama vodio iz kuće u vlasništvu Stepanovićeve supruge. Nakon što je Đorđević postao šef obaveštajne agencije, Zakon o BIA-i je promenjen i Stepanović je postao osoba koja odlučuje o tome koga BIA sme da prisluškuje i prati. 

Stepanović je u intervjuu rekao da Đorđević nije uticao na njegov uspon, da je držao profesionalnu distancu, ali i da je njihovo poznanstvo pre tri godine prekinuto. 

Stepanović je govorio i o napadima provladinih tabloida i tvrdi da je do njih došlo nakon što je otvoreno govorio o pritiscima na pravosuđe.

„Politički pritisak se ogleda u jednom frekventnom komentarisanju sudskih postupaka koji nisu okončani od najviših predstavnika vlasti. Ta vrsta komentarisanja je vrsta diskreditacije nosilaca pravosudnih funkcija”, rekao je Stepanović za KRIK.

„Da se ne lažemo, mi nemamo nijedan slučaj visoke korupcije u Višem sudu. Ono što sud radi je ono što nam stigne iz tužilaštva. Kad čitate intervju koleginice Zagorke Dolovac (Republičkog javnog tužioca), mislite da živite u jednoj zemlji skandinavskoj, blagostanja, gde cveta cveće, gde je potpuno jedna idila.”

Ceo intervju pročitajte ovde: Predsednik Višeg suda Stepanović: Nemamo suđenja za visoku korupciju, Dolovac daje izjave kao da živimo u Skandinaviji

Comments are closed.