„Tetka iz Kanade“ dobila NUNS-ovu nagradu

„Tetka iz Kanade“ dobila NUNS-ovu nagradu

Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović osvojila je ovogodišnju nagradu za istraživačko novinarstvo za serijal istraživačkih priča o stanu ministra odbrane Aleksandra Vulina i slučaju „tetka iz Kanade“. Nagradu dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Ambasada SAD.

Piše: Milica Vojinović

Priče o ministru Vulinu pobedile su u kategoriji onlajn medija.

U ovoj kategoriji nominovani su i tekstovi „Tragom Kojota: Kako je mitraljez srpske Zastave završio u Siriji“ novinara BIRN-a Ivana Angelovskog, Jelene Ćosić, Lorensa Marzouk i Marije Čereševe, „Male hidroelektrane: Država i firme povezane sa Vučićevim kumom najviše profitiraju“ novinara Dine Đorđević i Vladimira Kostića, objavljen na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i tekstovi o divljoj gradnji na Kopaoniku novinara BIRN-a Slobodana Georgieva.

Podsetimo, KRIK je otkrio da ministar odbrane Aleksandar Vulin ne može da dokaže poreklo 205.000 evra kojima je kupio stan u Beogradu.

On je Agenciji za borbu protiv korupcije ponudio objašnjenje da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade, ali je Agencija proverama utvrdila da ovo nije tačno.

Ovaj iznos nije uplaćen na njegov ili na račun njegove supruge, niti su carini prijavili da su novac uneli u zemlju. Jedini dokaz o pozajmici bila je priznanica na kojoj, međutim, nije bilo potpisa tetke Vulinove supruge.

Agencija je Vulina prijavila Tužilaštvu za organizovani kriminal, a tužilaštvo je prihvatilo sumnjive dokaze ministra koji su bili nedovoljni Agenciji i obustavilo postupak.

Tokom postupka, tužilaštvo je ispitalo Vulinovu suprugu, prodavca stana, njegovog sina, ali nije saslušalo ministra Vulina i tetku iz Kanade.

Vulinova supruga je rekla da je novac dobila od tetke u Beogradu i predala ga prodavcu na ruke. Na osnovu ovog svedočenja tužilaštvo je zatvorilo slučaj rekavši da nije pronašlo dokaze da je Vulin zloupotrebio položaj i primio mito. Tužilaštvo se takođe i proglasilo nenadležnim pošto Vulin u trenutku kupovine stana nije bio funkcioner.

Tužilaštvo za organizovani kriminal slučaj je potom prosledilo osnovnom tužilaštvu koje je ispitivalo samo da li je Vulin prijavio stan, pa pošto je utvrdilo da je stan prijavljen, obustavilo postupak.

Slučaj „tetke iz Kanade“ bio je i u još jednom, trećem tužilaštvu – Višem tužilaštvu u Beogradu – ali ni ono nije proveravalo poreklo 205.000 evra kojim je Vulin kupio stan jer je, kako navode, slučaj kod njih stigao – već završen.

Nakon što je KRIK objavio priču o „tetki iz Kanade“ Vulin je novinarima KRIK-a dao još neverovatnije objašnjenje o tome kako je novac od tetke uneo u Srbiju. Rekao je da je novac u Srbiju unosio u malim iznosima, od po 9000 evra, čime je izbegao da ga prijavi carini.

Comments are closed.