Svedok ubistva u „Nani“: Nije se znalo ko koga bije

Svedok ubistva u „Nani“: Nije se znalo ko koga bije

Ubijeni Aleksandar Savković (foto: facebook.com)

Konobar noćnog kluba „Nana“ u Beogradu Prvoslav Korprivica svedočio je danas na suđenju Nedeljku Grboviću, članu obezbeđenja ovog lokala optuženom za ubistvo Aleksandra Savkovića u decembru 2017. Svedok je kazao da nije video kobni pucanj, ali jeste tuču koja mu je prethodila. Ispričao je i da je čuo da je Savković pretio Grboviću i psovao ga.  

Piše: Bojana Pavlović

Koprivica je ispričao da je u večeri ubistva Savković sa prijateljima u „Nanu“ stigao oko 4 ujutru i tražio separe. Klub nije bio pun pošto su gosti dolazili tek kada se zatvore drugi klubovi. On nije posluživao njihov sto, ali je mogao da vidi šta se dešava.

„U početku je sve bilo u redu, ali došli su neki momci koji su rekli da su navijači Crvene zvezde. Počelo je da se kuva, krenuli su da se prepucavaju, nadmeću u piću i poručivanju pesama, otimaju mikrofon od pevača“, ispričao je Koprivica.

Pošto su u međuvremenu pristigli gosti, obezbeđenje im je prišlo i zamolilo da izađu.

„Video sam da je nastala gužva, opšti metež, neke su izvlačili napolje, vukli su ih za ruke“, rekao je svedok.

Koprivica je ispričao da nije odmah izašao jer je sklanjao nered koji je ostao u separeu. Potom je sa ostalim konobarima stao na vrata da naplati račune od gostiju koji su zbog frke počeli da napuštaju klub. Odatle je mogao da vidi šta se dešavalo napolju, a tamo se „nije znalo ko koga bije“.

Prema njegovim rečima, Nedeljko Grbović, član obezbeđenja kluba optužen da je upucao Savkovića, a ranio njegovog prijatelja Adija Isenovića, prišao je da smiri situaciju, ali je zadobio više udaraca.

Svedok je rekao da je Grbovića u leđa najviše udarao „mršavi“ za koga je kasnije saznao da je ranjen, a čijeg imena nije mogao da se seti, pa mu je sudija napomenula da je reč o Isenoviću. Rekao je i da je Savković udarao Grbovića, međutim, u ovom delu njegovo svedočenje je zvučalo neuverljivo. Koprivica nije mogao da se seti ko je gde stajao, pa je u jednom trenutku rekao da su mladići okružili Grbovića.

„Ovo smo sad prvi put čuli od vas na suđenju“, prokomentarisala je sudija Marina Anđelković koja je pokušavala da se uveri u istinitost svedočenja postavljajući potpitanja.

Koprivica je svoju nepreciznost u svedočenju pravdao time što su se događaji brzo odvijali, a on je naplaćivao račune i nije video sve što se dogodilo. Rekao je da je Grbović u jednom momentu podigao ruku i da su čuli pucanj.

„Nismo ni znali da je neko pogođen“, rekao je svedok i ispričao da su potom konobari ušli unutra. Kad je izašao sledeći put video je Savkovića kako u pratnji dvojice mladića prilazi Grboviću, preti mu i psuje ga.

„Čuo sam da je rekao ’jebaćemo ti mater, ubićemo i tebe i tvog sina’, a Grba je odgovorio ’Nemoj, Savke, molim te’“, ispričao je on.

„Nastavio je da ide ka Grboviću i napravio pokret levom rukom“, rekao je svedok pokazujući da se Savković dodirnuo za opasač i napomenuo da su pomislili da je izvukao oružje.

Svedok navodi da kobni pucanj, kao ni onaj prethodni, nije video. Kada je izašao sledeći put Savković je bio na podu, a Grbović im je doviknuo da pozovu hitnu pomoć i odvezao se zaboravljajući da upali svetla.

Rekao je da je Savković i ranije imao problema sa obezbeđenjem u ovom klubu jer je često dolazio naoružan. Savkoviću su u jednom trenutku zabranili da dolazili u klub, ali se on pojavio već sutradan sa „škorpionom“ i pitao: „Je l imam neki problem sa vama?“.

Koprivica je, međutim, insistirao na tome da je Grbović inače priseban i miran čovek, da je smirivao svađe i okretao ih na šalu, te da je bio veoma iznenađen kada je saznao da je upravo on pucao.

Grbovićevo psihičko stanje bilo je tema nastavka suđenja pošto je sud naložio novo veštačenje. Grbović je tokom postupka menjao iskaz – prvo je priznao delo, a zatim je to povukao rekavši da se događaja uopšte ne seća. Kasnije je ostao ipak pri prvom iskazu.

Veštak: Grbović pucao u gnevu

Veštakinja Bojana Kecman uradila je veštačenje ponovo i istakla da je u skladu sa promenama iskaza ona ustanovila da je Grbović u vreme ubistva bio u „afektu gneva srednjeg intenziteta“.

Kako je objasnila, čovek kada je ugrožen oseća strah i gnev. Odgovor na strah je beg, a na bes napad. Stoga je iz Grbovićeve reakcije zaključila da je postupio u gnevu. Pošto se on sećao događaja, nije došlo do suženja svesti okarakterisala ga je kao srednjeg intenziteta.

Stručni savetnik Milutin Nenadović koga je angažovala odbrana, međutim, tvrdi da je u pitanju afekat straha visokog intenziteta.

Nenadović je pobijao ono što je ispričala veštakinja i počeo da joj postavlja pitanja dodajući da joj je on bio profesor. To je razljutilo sudiju koja ga je opomenula da nije na ispitu.

„Ako je niste tad pitali, nećete ni sad. Nismo ovde da slušamo definicije“, istakla je sudija.

Ona je dugo ispitivala savetnika jer je smatrala da njegov nalaz nije dovoljno argumentovan.

Osim Grboviću, u ovom postupku sudi se članovima obezbeđenja Stevanu Dukiću, Stefanu Šapuriću i Milošu Tančevu, ali za učestvovanje u tuči.

Ubijeni Savković bio je član navijačko-kriminalne grupe koju je predvodio Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi i bio je osuđivan za različita krivična dela. Više o Savkoviću pročitajte ovde.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.