Svedok: „Plac smo prodali gospodinu Kosmajcu“

Svedok: „Plac smo prodali gospodinu Kosmajcu“

Na današnjem suđenju Dragoslavu Kosmajcu za nelegalnu uknjižbu zemljišta svedočio je Slobodan Filipović koji je ispričao da je spornu zemlju 1998. godine prodao Kosmajcu jer je od njega dobio najpovoljniju ponudu.

Piše: Nataša Marković

Filipović je pozvan da svedoči na predlog odbrane kao prethodni vlasnik zemljišta zbog koga se sudi Kosmajcu.

On je rekao da je njegov otac 1992. godine plac poklonio njemu i bratu. Objasnio je da su oni nekoliko godina pokušavali da prodaju zemljište što su uspeli šest godina kasnije.

„Plac smo 1998. godine prodali gospodinu Kosmajcu, od koga smo dobili najpovoljniju ponudu“, rekao je objasnivši da je plac bio poslednji u nizu i da su ostali već bili prodati, takođe Kosmajcu.

Kosmajac je optužen da je 7,5 ari zemljišta nezakonito stekao tako što je Draga Milidraga, zaposlenog u firmi koja je izrađivala katastar, nagovorio da ga upiše kao jedinog vlasnika parcele i tako oštetio državu za 95.000 evra.

Pored Milidraga i Kosmajca, u ovom procesu sudi se i Milanu Rapaiću koji je posredovao njihovom upoznavanju.

 „Najveći narko-diler na Balkanu“

Kosmajac je početkom dvehiljaditih u policijskoj Beloj knjizi organizovanog kriminala u Srbiji bio označen kao najznačajniji narko-diler na području Zapadne Evrope povezan sa međunarodnim švercerima droge u Južnoj Americi. Kako se tamo navodi, novac stečen trgovinom droge uložio je u kupovinu placeva i izgradnju nekretnina kako u Srbiji tako i u zemljama Zapadne Evrope. Za ova krivična dela nikada nije bio hapšen ili optužen.

Široj javnosti Kosmajac postao poznat nakon što ga je Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare 2014. godine označio kao najvećeg narko-bosa. Nakon toga oformljena je specijalna jedinica koja je trebalo da dokaže Kosmajčevu umešanost u šverc droge.

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za KRIK rekao je da nije bilo dokaza protiv Kosmajca, kao i da su pojedinci koji su učestvovali u akciji „radili sa Kosmajcem“.

Kosmajac je bio optuživan i za utaju oko 4.000 evra poreza, međutim i te optužbe su odbačene.

Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

1 Comment

  1. Sve ti znas kaže:

    Cist dokaz prljavih poslova…nije njega niko izvukao iz sesira tek tako…e sad usled Zajednickih poslova ili su celnici hteli da ga sravne zbog necega ili je on stvarno mnogo jak i opet potkupio policiju sudstvo svedoke znaci drzavu i slobodan je covek… slobodan je u svakom slucaju e sad treba utvrditi okolnosti pod kojima je optuzen odnosno oslobodjen

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *