Svedok o ubistvu Darmanovića: „Video sam muškarca kako beži“

Svedok o ubistvu Darmanovića: „Video sam muškarca kako beži“

Viši sud/Gorgija Darmanović (foto: KRIK/fejsbuk)

Blagoje Šojić, očevidac ubistva Gorgije Darmanovića koje se dogodilo pre gotovo dve godine na Novom Beogradu, ispričao je juče na sudu da je nakon pucnjave video muškarca kako navlači kapuljaču na glavu i beži na motoru. U ovom postupku sudi se Saši Đurđanoviću i Sretenu Matejiću da su pomagali pri ubistvu koje je izvršio Dejan Stanković Ždrokinac, kriminalac iz Kruševca koji je ubijen mesec dana nakon Darmanovića.

Piše: Milica Vojinović

Na mestu ubistva Šojić se, kako kaže, zatekao slučajno, izlazeći iz zgrade gde je sa porodicom bio u poseti majki.

„Od ulaza u zgradu do prolaza gde se dogodilo ubistvo ima oko 150-200 metara. Čuo sam 4-5 pucnjeva, a na kraju prolaza video sam siluetu muškarca. On se već okretao (od mene) i navlačio kapuljaču kada sam ga video.“.

Muškarac je istrčao iz prolaza, a Šojić je instinktivno potrčao ka žrtvi i video jekako leži na zemlji, rekao je juče.

„Još je bio živ, ležao je na leđima i pokušavao da diše, imao je prostrelnu ranu na vratu.“.

On je ispričao i da je potom krenuo za napadačem i video kako sedi na motoru koji je vozila druga osoba sa bež kacigom na glavi.

„Odlazili su levo od zgrade, Ulicom aleksinačkih rudara, dotrčao sam do kraja zgrade da vidim gde su otišli, ali više ih nije bilo.“

Muškarac koga je video, kako je rekao, delovao je mlado.

„Imao je možda 20-30 godina, ne po izgledu, nego po radnjama, odnosno pokretima tela. Po konstituciji bio je visok i mršav, nosio je tamnu duksericu.“

Dejan Stanković, za koga tužilaštvo tvrdi da je ubica, međutim, u trenutku ubistva imao je 71 godinu. 

Dejan Stanković Ždrokinac

Stankovićeva supruga Ljiljana, koja je takođe juče svedočila, pričala je o danima koji su prethodili ubistvu Darmanovića. Navela je da su u to vreme u njenoj kući u Šiljakovcu, naselju nedaleko od Beograda, boravili  Stanković i dvojica optuženih Saša Đurđanović i Sreten Matejić.

Matejića je znala od ranije jer je Stankoviću pomagao više puta oko radova na kući, ispričala je, dok je Đurđanovića tada upoznala i to kao Taju što mu je bio nadimak.

Ona je navela i da je Matejić tih dana dovezao motor u Šiljakovac, za koji tužilaštvo tvrdi da je korišćen za ubistvo, odnosno da je upravo tim motorom Đurđanović vozio Stankovića do i sa mesta zločina.

Đurđanović i Stanković su, prema njenim rečima, u tom periodu provodili vreme u njenoj kući, a odatle su odlazili nekada njenim kolima, a nekada motorom. Posle 5. maja 2018. godine, kako je rekla, motor više nije videla.

Darmanovićevo ubistvo dogodilo se 6. maja, a dan kasnije u Kruševcu je ubijen Stankovićev sin Vojin.

„Dejan je nedelju dana posle Vojinovog ubistva došao opet u Beograd, bio je sav utučen i nikakav“, ispričala je supruga ubijenog Stankovića. Rekla  je da ga je tada pitala da li da odloži letovanje i ostane sa njim, na šta joj je on odgovorio da to ne radi.

„Rekao je šta ćeš ti meni, meni niko više ne može da pomogne.“

Advokati optuženih skrenuli su joj pažnju da je neke detalje juče na sudu ispričala drugačije nego kada je sredinom 2018. saslušana kod tužioca.

„Ne znam, ne mogu sada da se setim svih detalja, prošlo je mnogo vremena“, kazala je i dodala da je najverovatnije bilo onako kako je ispričala kod tužioca, pošto se tada bolje sećala svega što se dogodilo.

Podsetimo, Gorgija Gorg Darmanović ubijen je 6. maja 2018. godine oko podneva u Ulici aleksinačkih rudara na Novom Beogradu. Darmanović je živeo u Južnoj Africi do 2014. godine kada se preselio u Beograd. Tamošnji novinar Žak Pou označio ga je kao čoveka bliskog bivšem predsedniku Džejkobu Zumi, navodeći da je radio za vladu i da je bio umešan u pravljenje mreže tajne službe u Južnoj Africi.

Južnoafrička istraživačka novinarka Mendi Viner rekla je u intervjuu za KRIK da je Darmanović, iako se preselio u Srbiju, i dalje dobro znao šta se dešava u tamošnjem podzemlju.

I Stanković, koga je tužilaštvo označilo kao Darmanovićevog ubicu, deo života proveo je u Južnoj Africi, a imao je i državljanstvo ove zemlje.

U Kruševcu mu se sudilo za ubistvo lokalnog stomatologa, ali je u ovom postupku oslobođen. Naime, sud nije mogao da utvrdi da li DNK pronađen na mestu ubistva pripada njemu ili njegovom bratu blizancu.

Za Stankovićevo ubistvo optužena je grupa čuvenog kriminalca Zorana Jotića Jotke, takođe iz Kruševca. Detaljnije o tome pročitajte u posebnoj vesti. 

Pročitajte sve vesti sa suđenja za ubistvoDarmanovića

Comments are closed.