Svedočio advokat koji je osnivao ofšor firme Šariću

Svedočio advokat koji je osnivao ofšor firme Šariću

Darko Šarić

HRONIKA Sudjenje Darko Saric, u specijalnom sudu, na slici

U nastavku suđenja Darku Šariću i članovima njegove grupe za pranje novca svedočio Milan Lazarević, advokat koji je za grupu osnivao ofšor firme.

Piše: Bojana Pavlović

Lazarević je rekao da se bavio otvaranjem ofšor firmi za klijente i da ih je osnovao više od 150. Istakao je da je sve firme registrovao u skladu sa zakonima i propisima.

„Pružao sam usluge osnivanja ofšor firmi. Za optuženog Predraga Milosavljevića osnovao sam firmu ,Financial Angelsʼ. Vlasništvo te firme nije prikriveno, niti je on ikad tražio bilo kakve nezakonite usluge. Otvaranje ovakvih kompanija nije kriminalna radnja“, rekao je Lazarević.

Lazarević je na zahtev Milosavljevića, navodi se u optužnici, osnovao kompanije koje je potom Šarić koristio za pranje novca. Među njima je „Financial Angels”, ali i firme „Matenico“ i „Lafino trade“.

U optužnici se navodi da je Milosavljević je optužen po nalogu Šarića našao način plasiranja prljavog novca preko ofšor firmi.

Jedan od načina za ubacivanje novca zarađenog prodajom kokaina u legalne tokove koji je osmislio Milosavljević bio je ugovor o subordiniranom zajmu, tvrdi tužilaštvo. Ugovorom su ofšor firme davale pozajmice domaćim preduzećima koja, ukoliko ne vrate pozajmljeni novac, prelaze u vlasništvo ofšor kompanija Šarićevih saradnika.

Preko jednog ovakvog ugovora, „Financial Angels“ postao je vlasnik kompanije „Municipium S“, a pozajmljeni novac poslužio je za privatizaciju  hotela „Putnik“, „Palić“ i „Vojvodina“.

Šarić je na sudu 2014. neposredno posle predaje govorio o ovim poslovima. Kako je rekao, njegov prijatelj Nebojša Jestrović, koji je imao jedan odsto vlasništva u firmi „Municipium S“ bio je zainteresovan za kupovinu hotela u Vojvodini.

„Hteo sam da pomognem Nebojši, ali sam imao u planu da u hotelu ,Putnikʼ otvorim kazino i noćni klub za moga brata, pošto njega samo to zanima“, rekao je Šarić pre dve godine.

Novac za hotele, dodao je Šarić, obezbeđen je preko „Financial Angels“ i to delom i od uplate biznismena Miroslava Miškovića od 5,5 miliona evra.

Comments are closed.