Svedoci: Zrelec dobijao pretnje od Slobodana Šaranovića

Svedoci: Zrelec dobijao pretnje od Slobodana Šaranovića

Optuženi Vladimir Šaranović (foto: mup)

Na suđenju Vladimiru Šaranoviću optuženom za ubistvo beogradskog advokata Vladimira Zreleca danas je ispitano troje svedoka. Oni su svedočili da je Zrelec mesecima pre nego što je ubijen dobijao pretnje za koje je sumnjao da dolaze od Slobodana Šaranovića, poznatog kriminalca koga je zastupao. Vladimir Šaranović je optužen da je u decembru 2015. pucao na Zreleca zbog sukoba njegovog rođaka Slobodana i advokata.

Piše: Bojana Pavlović

Zrelec je izašao iz svoje kancelarije i ušao u kola kada mu je prišao Šaranović i pucao kroz otvoreni prozor na suvozačevim vratima, a zatim se odvezao ulicom u pravcu Hrama Svetog Save, tvrdi tužilaštvo.

Troje svedoka danas je govorilo o pretnjama koje je Zrelec dobijao za koje je sumnjao da dolaze od Slobodana Šaranovića, uticajnog kriminalca iz Crne Gore. On je Šaranovića godinama zastupao, vodio mu firme i poslove i branio ga kada je u Crnoj Gori uhapšen zbog sumnje da je naručio ubistvo Nikole Bojovića, brata kriminalca Luke Bojovića. Njihov odnos u to vreme drastično se pogoršao, a Šaranović je verovao da Zrelec odugovlači postupak da bi od njega izvukao novac, piše u optužnici.

Osim Šaranovića, Zrelec je branio i Miloša Delibašića koji je u Šaranovićevo ime upravljao kriminalnom grupom.

Delibašićeva majka Draginja danas je svedočila kao očevidac ubistva. Te večeri, ona je došla kod advokata oko osam sati da bi se raspitala o postupku protiv njenog sina Miloša. Navela je da je svako veče svraćala pred istek radnog vremena pošto je Zrelec često bio zauzet i nije mogao da je primi.

Prema njenim rečima, izašli su iz kancelarije, Zrelec je zaključao vrata, sišao niz stepenice i uputio se prema automobilu, a ona je krenula u suprotnom smeru.

„Nikoga nije bilo na ulici, bila je potpuno prazna, ja sam išla po sred ulice. Nastavila sam u odlasku da mu pričam i dalje ’Kad ćemo se videti’, a on je doviknuo da će ujutru ići da obiđe Miloša u pritvoru“, rekla je Draginja Delibašić.

Potom je, kako je ispričala, začula nekoliko prasaka za koje je u prvi mah pomislila da su petarde, ali se prisetila da je Zrelec nedavno napadnut, zbog čega se zabrinula.

„Okrenula sam se i viknula ’Vladimire’. Videla sam beli auto i farove. Tako je brzo prošao da sam metar odskočila“, rekla je i dodala da je prišla advokatovom automobilu i videla ga da leži na sedištu. Došapnuo joj je da pozove hitnu pomoć.

„Mahinalno sam pogledala ka vozilu koje je otišlo i pomislila da treba da upamtim tablice, ali nisam mogla da ih vidim. To je policija odmah i pitala – za tablice i koji je auto bio. Ja se ne razumem u kola, nikad nisam ni vozila, tako da samo mogla da kažem da je bio bele boje. Nisam videla ni koliko je ljudi bilo u kolima.“

Ispričala je da je Zreleca poznavala dugo godina jer su njen pokojni suprug i njegov otac bili prijatelji. Bilo joj je poznato da je Zrelec zastupao i branio Šaranovića.

„On je bio advokat Šaranovića ovog, ’Matorog’, što ne volim ni ime da mu spominjem.“

Rekla je da njeno neprijateljstvo prema Šaranoviću datira iz perioda kada je radila u njegovoj kockarnici „Partizan“ od 2001, pa narednih pet godina. Napomenula je, međutim, da nikada nisu bili u sukobu.

„Kad sam videla šta on radi tamo, da ne plaća radnike koji rade dan i noć, počela sam da se svađam s  njim, a on je meni rekao da sam ja majka Tereza i da nije moje da brinem o njegovom novcu.“

Prema njenim rečima, od advokata koji su branili njenog sina saznala je da je Šaranović umeo da bude neprijatan i bezobrazan prema Zrelecu, kao i da ga je nazivao pogrdnim imenima. „Matori nije bio baš cvećka“, rekla je.

Tada je, kako je rekla, upoznala i optuženog Vladimira Šaranovića koji je takođe radio u kockarnici.

Osim nje, na današnjem suđenju svedočili su i Dragiša Lazarević koji je petnaestak godina radio u Zrelečevoj advokatskoj kancelariji, kao i pripravnica Nevena Babić.

Lazarević je ispričao da je znao da je Zrelec zastupao Šaranovića, ali da nije bio upoznat sa samim slučajem. Prema njegovim rečima, Zrelec je dva puta nedeljno putovao za Crnu Goru i planirao je da napusti slučaj.

„Žalio se da ne može da izdrži, da je sva putovanja plaćao sam i da mu je Sloba od 15 putovanja platio jednu ili dve karte, nekih 300 evra.“

Lazarević je svedočio i o pretećem pismu koje je Zrelec dobio nekoliko meseci pre nego što je ubijen.

„Mislim da je pismo donela supruga Slobodana Šaranovića, Gordana. Pismo je bilo na listu iz dečje sveske, pisano plavom hemijskom. On je rekao: ’Vidi šta mi je poslao Sloba’“, rekao je Lazarević.

Sudija je potom pokazala svedoku list iz predmeta za koji je on potvrdio da je pismo koje je Zrelec primio.

On je ispričao da mu je Zrelec u novembru 2015, mesec dana pre ubistva, ispričao da ga je presreo momak u belom autu i u njega uperio pištolj. Zrelec je tada rekao da napadača ne može da prepozna, ali da je upamtio da je bio lepog izgleda i plavokos.

„Pitao sam ga kako je moguće da ne može da ga prepozna na šta mi je on rekao: ’Mali, kad neko u tebe drži uperen pištolj, ti gledaš u cev, a ne njemu u lice.“

Advokatska pripravnica Nevena Babić ispričala je da je nekoliko dana pre pucnjave videla beli automobil i mladića, ali da to nije bio optuženi Vladimir Šaranović.

Vladimir Šaranović ranije je negirao da ima veze sa ubistvom Zreleca.

Ko je Slobodan Šaranović

Slobodan Šaranović i njegov brat Branislav stari su i uticajni kriminalci iz Crne Gore. Branislav je ubijen 2009. godine, a Slobodan se zakleo da će osvetiti brata.

Sumnjajući da je za ubistvo kriv Luka Bojović, Slobodan je naručio ubistvo njegovog brata Nikole. Ovo ubistvo pokrenulo je kriminalni rat u kome je život izgubilo više osoba.

Kada su srpski istražni organi pokrenuli istragu protiv Šaranovića, Srbija je od Crne Gore zahtevala izručenje Šaranovića. Zahtev je odbijen, a crnogorsko tužilaštvo je u međuvremenu protiv njega pokrenulo istragu za isto Bojovića i tako sprečilo da on bude izručen.

Slobodanu se kao naručiocu Bojovićevog ubistva sudilo u odsustvu u Beogradu, ali on nije dočekao kraj postupka pošto je ubijen u martu 2017. u Budvi.

Pročitajte više o Šaranovićevom klanu

Comments are closed.