Svedoci saradnici otkrili puteve droge

Svedoci saradnici otkrili puteve droge

U nastavku zasedanja veća Apelacionog suda na suđenju Darku Šariću za šverc kokaina, danas su pročitane izjave svedoka saradnika.

Piše: Bojana Pavlović

Na osnovu svedočenja Draška Vukovića, Radana Adamovića i Nebojše Joksovića, pripadnika grupe koji su odlučili da sarađuju, tužilaštvo je uspelo da rekonstruiše događaje iz Italije, Brazila i Argentine i utvrdi kako je narko-klan bio organizovan i na koji način je švercovao kokain.

Neke optužnice bazirane su na ovim svedočenjima.

Nebojša Joksović, dugogodišnji Šarićev prijatelj, jedini je ispričao da je informacije o švercu kokaina dobijao direktno od Šarića.

Doniraj KRIK_300x140Joksović je naveo da je on pripremao i organizovao pripadnike kriminalne grupe za Italiju, a da je naloge dobijao od Šarića. On je bio zadužen, kako je posvedočio, i za pravljenje tajnih pregrada u automobilima, takozvanih bunkera koji su služili za skrivanje droge prilikom transporta.

Kupovinu kokaina, ispričao je Joksović, osim Šarića finansirao je i Bojan Stanojković, član grupe koji je za ove optužbe prošle godine oslobođen presudom Višeg suda.

Izjava svedoka Radana Adamovića odnosi se na događaje iz Brazila. Adamović je ispričao da je stupio u kontakt sa grupom preko Gorana Sokovića, prvostepeno osuđenog da je jedan od organizatora grupe. Soković mu je ponudio posao – da podmetne požar u jednoj advokatskoj kancelariji u Pljevljima i da je to tražio „Drug“ odnosno Darko Šarić.

Zahvaljujući dobro obavljenom poslu, „Drug“ se saglasio da ga pošalju u Brazil da tamo obavi posao. Adamović je saznao da je u pitanju transport kokaina – drogu je trebalo prebaciti do Sao Paula, a potom i dostaviti kupcima iz Holandije. Adamović je opisao isti princip kao i druga dvojica svedoka – kokain su skladištili u iznajmljene kuće, a potom ih automobilima sa skrivenim pregradama u branicima i točkovima vozili na odredišta. Opisao je da su kokain prepakivali u celofan i balone i kontrolisali kvalitet, kao i koje su uloge imali drugi članovi grupe.

Draško Vuković je detaljno opisao kako je otišao u Argentinu i šta su bila njegova zaduženja u grupi. Posvedočio je da je kupovao drogu od Peruanaca i Kolumbijaca i raspolagao novcem. Rekao je i da je ubrzo naučio da razlikuje kvalitetan kokain – kada se nož zabije u kvalitetan kokain, vide se kristali, što nije bio slučaj sa onim koji se prodavao u Evropi.

Vuković je iznajmio kuću u mestu La Plata nedaleko od Buenos Ajresa gde je smeštan sav kupljeni kokain. U toj kući bilo je desetak članova grupe – jedne večeri su se napili i rekli da je razlog za slavlje to što je „Drug“ dobio sina. Tada je saznao da je „Drug“ bio Šarićev nadimak.

Vuković je opisao i koje je probleme grupa imala prilikom pretovara kokaina, kao i događaje koji su se odigrali neposredno pre nego što je urugvajska policija zaplenila više od dve tone kokaina sa jahte „Maui“.

Više o slučaju Šarić pročitajte u posebnoj priči.

1 Comment

  1. Данко Б. Марин kaže:

    А пут новца води до криминалаца у државној служби…. – и о томе ће се ћутати!