Sva suđenja po tužbama Popovića završena u korist KRIK-a

Sva suđenja po tužbama Popovića završena u korist KRIK-a

Nenad Popović (foto: inovacije.gov.rs)

Sva četiri postupka koja su se vodila protiv KRIK-a po tužbama ministra zaduženog za inovacije Nenada Popovića okončana su u korist KRIK-a. Popović se u tri slučaja odrekao tužbi, a u jednom je njegova tužba odbijena.

Piše: Jelena Radivojević

Nakon što se više od godinu dana nije pojavljivao na suđenjima koje je vodio protiv KRIK-a, najčešće uz opravdanje da je u Rusiji, svi postupci su završeni u KRIK-ovu korist.

Popović je tako izgubio pravo da nas u budućnosti ponovo tuži zbog otkrića da poseduje mrežu ofšor kompanija na Kipru i Britanskim Devičanskim Ostrvima, da se njegovo bogatstvo procenjuje na više od 100 miliona dolara, kao i da ima prebivalište u Švajcarskoj gde plaća i porez. Ova KRIK-ova otkrića, podsetimo, zasnivaju se na međunarodnom novinarskom projektu „Rajski papiri“ u kom je učestvovalo gotovo 100 medijskih organizacija iz različitih delova sveta.

Popović je zbog tekstova objavljenih u okviru „Rajskih papira“ KRIK tužio četiri puta zbog istih informacija.

Svakom od četiri tužbe tražio je po milion dinara odštete zbog duševne boli koju mu je navodno nanelo istraživanje KRIK-a, međutim, nikada se nije pojavio u sudu da o tome govori, zbog čega je u jednom postupku njegova tužba odbijena.

Sudija Slađana Pantović je tada u presudi navela da su novinari KRIK-a postupali sa dužnom novinarskom pažnjom, da su dovoljno dugo pozivali ministra na intervju, da je interes javnosti da zna ove informacije bio veliki, ali i to da se Popović samo na ovom suđenju nije pojavio šest puta kako bi svedočio o duševnoj boli koju je osećao zbog teksta.

U presudi je konstatovano i da je Popović na javnoj funkciji, te da bi zbog toga morao da ima više razumevanja za to da je javnost zainteresovana da zna o njegovim bivšim i sadašnjim poslovima, kao i da novinari Popovića nisu okarakterisali kao nekog ko se bavi protivzakonitim poslovima.

Iako su tužbe ministra predstavljale pritisak, KRIK nije odustao i nastavio je da istražuje Popovićeve poslove.

Tako smo otkrili da je u vreme dok je bio narodni poslanik, privatizovao i doveo do propasti fabriku „Minel Transformatori“. Protiv Popovića su radnici fabrike 2012. godine podneli krivične prijave, ali tužilaštvo i dalje nije otvorilo istragu, uprkos insistiranju Agencije za borbu protiv korupcije da se ovaj slučaj razreši.

Popović tokom ovih istraživanja nije pristao na intervju sa novinarima KRIK-a.

Pročitajte priču o bogatstvu ministra Popovića.

Pročitajte priču o tome kako je Popović privatizovao i uništio „Minel Transformatore“.

Redakcija KRIK-a poziva čitaoce da individualnim donacijama pomognu dalje istraživanje kriminala i korupcije, kao i borbu novinara sa pritiscima. Svaka donacija je važna!

1 Comment

  1. Boki kaže:

    Dzabe sve kada su toliko opljackali da je to nehumano.