Susreti Nikolića i Karića problematični

Susreti Nikolića i Karića problematični

Tomislav Nikolić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da se sastao sa Bogoljubom Karićem za kojim je Srbija raspisala poternicu i da tu ne vidi ništa sporno. „Susret stvara sumnju da je Nikolić svojim položajem uticao da prestane krivično gonjenje Karića“, kaže profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić.

Piše: Bojana Pavlović

O susretu sa Nikolićem, Karić je govorio pre nekoliko dana za televiziju N1. Karić je rekao da nema nameru da se brani i učestvuje u  postupku koji se protiv njega vodi zbog malverzacija prilikom privatizacije „Mobtela“. On, međutim, najavljuje svoj povratak u Srbiju  o čemu je, kaže, govorio sa predsednikom Nikolićem u Belorusiji.

Nikolić je danas potvrdio da se susret dogodio, ali u Moskvi za vreme vojne parade. Iako Karić i Nikolić nisu saglasni u vezi sa lokacijom na kojoj su se sreli, oko jednog su sigurni – da je proces protiv Karića politički progon.

Nikolić je rekao da je Kariću poručio da ne može da utiče na pravosuđe, jer je „prošlo vreme kada je neko mogao da kaže tužilaštvu da podigne ili ukine optužnicu protiv njega“.

„Ja i dalje mislim da je on politički progonjen“, kaže Nikolić i dodaje da Kariću ništa ne zamera.

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava na Univerzitetu Union, kaže da je nelogično da predsednik s jedne strane ističe da je pravosuđe nezavisno i da on ne može da se meša, a sa druge strane iznosi svoje mišljenje da je Karić politički proganjan.

„Ovaj susret rađa druge sumnje – da je on svojim položajem uticao da prestane krivično gonjenje Karića“, kaže Rakić Vodinelić.

Karić je pre deset godina pobegao iz Srbije – u međuvremenu protiv njega su podignute optužice zbog sumnji da je izvlačio novac iz firme „Mobtel“ čiji je bio suvlasnik zajedno sa državom i malverzacija prilikom njene privatizacije.

U januaru ove godine, zastareo je jedan postupak protiv njega, pošto sud tri godine nije potvrdio podignutu optužnicu. U drugom slučaju, postupak bi mogao da zastari sledeće godine.

Comments are closed.