Supruga Šarićevog saradnika osuđena za pranje novca

Supruga Šarićevog saradnika osuđena za pranje novca

Draginja Bajić (foto: KRIK)

Draginja Bajić osuđena je danas na dve i po godine zatvora za pranje para svog supruga Vitomira Bajića, nekadašnjeg saradnika narko-bosa Darka Šarića. Sud joj je oduzeo lokal na Zlatiboru i garažu na Novom Beogradu jer je utvrđeno da su kupljeni kokainskim novcem. Presuda nije konačna i na nju mogu da se žale i tužilac i osuđeni.

Piše: Milica Vojinović

Predsednica sudskog veća Vera Vukotić rekla je da je Draginja Bajić morala da zna da njen suprug imovinu kupuje novcem koji je zarađen švercom droge. Bajić je bio deo grupe narko-bosa Darka Šarića koja je švercovala kokain i u Italiji se protiv njega vodila istraga, ali presudu nije dočekao jer je izvršio samoubistvo u zatvoru. 

„U kratkom periodu steći imovinu vrednu skoro milion evra na osnovu zakonskih prihoda to je jako teško i nemoguće da Draginja Bajić nije znala da je novac stečen krivičnim delom”, kazala je Vukotić.

Kako je sudija obrazložila, utvrđeno je da su kokainskim novcem kupljeni lokal na Zlatiboru i garaža na Novom Beogradu i zbog toga će sud ove nekretnine oduzeti od Draginje Bajić. Za ostalu imovinu koja se pominjala u optužnici – stan u Beogradu i još jedan lokal na Zlatiboru nije bilo dokaza da su kupljeni novcem od šverca kokaina.

Bajić je kažnjena i novčano sa 500 hiljada dinara.

Osim Bajić, osuđen je i Nebošja Đokić na dve godine zbog utaje poreza. On je, prema optužnici, pomogao Bajiću da sakrije vlasništvo nad firmom „Parket planet“ tako što ju je prebacio na svoje ime, ali je Bajić ostao stvarni vlasnik. Đokić je oslobođen optužbi za pranje novca.

Ostala trojica optuženih – poznati fudbalski menadžer Zoran Njeguš, Željko Papić i Neboijša Obradović oslobođeni su optužbi. 

Sudija je ovakvu odluku obrazložila time da oni nisu učestvovali u pranju novca jer nisu imali saznanja da imovina, odnosno novac portiču iz krivičnog dela – šverca droge.

Presuda nije konačna i na nju mogu da se žale i tužilac i osuđeni.

Podsetimo, Bajić i ostali optuženi su da su prali novac Vitomira Bajića, nekadašnjeg saradnika narko-bosa Darka Šarića. On je sa Šarićem učestvovao u međunarodnom švercu kokaina i to u ogranku grupe koja je trgovala drogom u Italiji.

Kada je italijansko tužilaštvo pokrenulo postupak protiv njega i raspisalo poternicu, Bajić je pobegao u Crnu Goru gde se krio do hapšenja 2010. godine. Za to vreme novac zarađen švercom kokaina prao je uz pomoć svoje supruge Draginje Bajić koja je njegovu imovinu prebacivala na druge optužene, tvrdi tužilaštvo. Bajići su tako pokušali da sakriju da su vlasnici imovine kako im nju ne bi privremeno oduzeo sud zbog sumnje da je stečena krivičnim delom, odnosno kupljena novcem od prodaje droge.

Bajić je preminuo u Italiji. Pre početka suđenja pronađen je u svojoj ćeliji mrtav, a tamošnja istraga je utvrdila da je izvršio samoubistvo. Pošto nije dočekao presudu glavni argument koji su optuženi i njihovi advokati koristili u postupku za pranje novca kako bi dokazali da nisu krivi bio je to što Bajić nikada nije pravosnažno osuđen.

Draginja Bajić rekla je da je sigurna da njen pokojni suprug nije učestvovao u švercu droge sa Šarićem, kao i da ona nije prala pare koje je on na taj način zaradio.

„Ubeđena sam da moj pokojni suprug nije izvršio krivično delo i da bi sigurno bio oslobođen u Italiji. Umro je nevin“, istakla je Bajić. „Jedini cilj bio je da otmu imovinu meni… Ostala sam sama i nezaštićena.“

Tužilac je, međutim, tvrdio da zakon ne zahteva da se dokaže iz kog krivičnog dela je potekao novac kako bi neko bio osuđen za pranje para, ali je kao dokaz ipak predložio i presudu suda u Italiji. Iako Bajić nije osuđen ovom presudom u njoj je detaljno opisana njegova uloga u švercu kokaina, navodi tužilac.

Više o švercu kokaina i grupi Darka Šarića pročitajte ovde

Comments are closed.