Sumnja na veze novog direktora Agencije i SNS-a

Sumnja na veze novog direktora Agencije i SNS-a

Nakon što je juče izabran novi direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić u javnosti su se pojavile informacije o njegovim vezama sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS). Nevladina organizacija Transparentnost Srbija pozvala je Odbor Agencije da ispita moguću političku povezanost.

Piše: Jelena Radivojević

Odbor Agencije juče je jednoglasno odlučio o postavljanju Dragana Sikimića na mesto direktora te institucije. Ubrzo su se u javnosti pojavile informacije o njegovoj povezanosti sa SNS-om, kao i fotografije Sikimića sa aktivistima ove stranke.

BIRN je objavio da je Sikimić imenovan za člana Radnog tela Republičke izborne komisije (RIK) u Zemunu na predlog Poslaničke grupe SNS-a. On je, kako se navodi u dokumentu na koji se BIRN poziva, bio član radne grupe RIK-a na predsedničkim izborima održanim prošle godine.

Na društvenim mrežama potom je objavljen dokument o imenovanju Sikimića za predsednika izborne komisije opštine Zemun na predlog koalicije SNS-PS-PUPS u maju 2017. godine.

Na tviteru je objavljena informacija i da je Sikimić jedan od donatora predizborne kampanje SNS-a. Na listi donatora objavljenoj na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije vidi se da je uplatu od 40.000 dinara izvršio Dragan Sikimić iz Zemuna, ali nije moguće utvrditi da li se radi o istoj osobi.

Nakon što su ove informacije izašle u javnost, Sikimić je obrisao svoj profil na tviteru na kome je ranije postavljao fotografije sa funkcionerima vladajuće stranke.

Na zvaničnoj stranici Srpske napredne stranke Zemun na fejsbuku, međutim, i dalje se mogu naći fotografije na kojima je novoizabrani direktor Agencije sa aktivistima te stranke.


Na informacije da je Sikimić na predlog jedne političke stranke bio član RIK-a reagovala je nevladina organizacija Transparentnost Srbija zahtevajući da se ispitaju njegove veze sa SNS-om.

Ovakva veza, navodi Transparentnost, „ne ide u prilog očekivanjima da Agencija nepristrasno sprovode kontrolu finansiranja izborne kampanje sa tih izbora ili na budućim lokalnim izborima, što je jedna od glavnih zakonskih obaveza ovog organa“.

Iz ove ogranizacije poručuju da je bitno da se pre nego što direktor stupi na dužnost utvrdi da li je zbog ranijeg angažovanja na predlog političke stranke novi direktor u sukobu interesa, odnosno da li će deo rada Agencije biti blokiran jer ne bi objektivno odlučivao o pitanjima koja se tiču te stranke ili njenih funkcionera.

„Smatramo da bi Odbor Agencije pre svega trebalo da saopšti da li su članovima tog tela ove informacije bile poznate prilikom odlučivanja o izboru direktora“, dodaju iz Transparentnosti.

Transparentnost podseća i da zakon zabranjuje da direktor Agencije bude član političke stranke, ali ne zabranjuje drugi oblik povezanosti, što je veliki nedostatak.

Comments are closed.