Suđenje za ubistvo Ivanovića počinje ispočetka u februaru

Suđenje za ubistvo Ivanovića počinje ispočetka u februaru

Oliver Ivanović (foto:mc.rs)

Suđenje za ubistvo političara Olivera Ivanovića pred sudom u Prištini počeće ispočetka sledećeg meseca. Optuženi će se izjašnjavati o novoj, trećoj po redu optužnici kojom im se na teret stavlja krivično delo teško ubistvo umesto pomaganja, kako je bilo ranije.

Piše: Bojana Pavlović

Saslušanje po trećoj optužnici trebalo je da se održi u decembru prošle godine, ali je otkazano na neodređeno vreme – jedan od advokata tražio je izuzeće svog kolege Faruka Korenice koji brani okrivljenog Nedeljka Spasojevića pošto je zastupao još jednog optuženog u ovom slučaju. 

Sud je isključio Korenicu iz postupka, a Spasojevićev novi branilac Predrag Miljković podneo je krajem godine zahtev da se zakaže saslušanje što je sud sada prihvatio.

„Nadam se da će se pretresi ubuduće zakazivati u što skorijem roku zbog načela hitnosti“, kaže Miljković za KRIK.

Saslušanje će se održati pred istim sudskim većem kome predsedava sudija Valjon Kurtaj.

Optuženi će se ponovo izjašnjavati o optužnici kojom im se sada stavlja na teret krivično delo teško ubistvo umesto pređašnjeg lakšeg dela pomaganja, objašnjava za KRIK advokatica Jovana Filipović koja zastupa Silvanu Arsović. 

„Posle čitanja optužnice i izjašnjavanja o krivici branioci imaju pravo da podnesu zahtev za odbacivanje optužnice i prigovor na dokaze“, navodi Filipović.

Za ubistvo Olivera Ivanovića koje se dogodilo u januaru 2018. ispred prostorija njegove stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice optuženi su pripadnici kosovske policije Nedeljko Spasojević, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Rade Basara, zatim radnik obezbeđenja kluba „Dama“ Marko Rošić, kao i Ivanovićeva bliska saradnica Silvana Arsović. 

Niko od optuženih nije označen niti kao izvršilac niti kao nalogodavac ubistva. 

Optuženi su, prema tvrdnjama tužilaštva, delovali kao organizovana kriminalna grupa na čijem je čelu bio sumnjivi biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović, a od 2011. njegov kum Milan Radoičić koji je potpredsednik Srpske liste, najjače stranke Srba na Kosovu. 

Oni nisu među optuženima pošto kosovski zakoni ne dozvoljavaju vođenje postupka u odsustvu. 

Kako je utvrdilo kosovsko tužilaštvo motiv za ubistvo Ivanovića bio je politički jer je bio smetnja ovoj kriminalnoj grupi da uspostavi kontrolu i politički uticaj na severu Kosova. Ivanović je, piše u optužnici, javno govorio o kriminalnim poslovima i ćutanju policije koju je Radoičić stavio pod svoju kontrolu. 

„Cilj organizovane kriminalne grupe je materijalna dobit, preko tendera koji se dele za severni deo od Vlade Kosova, opština i raznih međunarodnih organizacija, likvidiranje ili ubistvo osoba koje učestvuju na tenderu, poslovanje grupe i ubistvo političkih protivnika, vršenje uticaja u opštinskim i partijskim strukturama“, piše u optužnici. 

Ova grupa, navodi se dalje, kontroliše krijumčarenje robe koja dolazi iz Srbije na Kosovu, oružja i narkotika. 

Upravo zbog ovih krivičnih dela istragu protiv ove dvojice danas uspešnih poslovnih ljudi, koji su među glavnim partnerima srpskih vlasti u izgradnji velikih infrastrukturnih projekata, vodile su pre deset godina i srpske bezbednosne službe. 

U izveštaju Bezbednosno-informativne iz 2011. do kog su došli novinari KRIK-a Veselinović je  označen kao vođa kriminalne grupe koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, kao i zelenašenjem i pranjem novca, a Radoičić kao njegov blizak saradnik. 

Protiv njih se vodilo više postupaka za različita krivična dela – šverc droge, otmicu i falsifikovanje dokumenata i zloupotrebu položaja, ali su u gotovo svim postupcima oslobođeni.

Veselinović i Radoičić imaju duboke veze i u srpskoj i u kosovskoj politici. Više pročitajte u sledećim pričama:

Pročitajte o susretu Zvonka Veselinovića i Andreja Vučića

Pročitajte o ulozi Milana Radoičića u sastavljanju vlade Kosova

Comments are closed.