Suđenje za ubistvo Ivanovića: Optuženi tvrde da nisu krivi

Suđenje za ubistvo Ivanovića: Optuženi tvrde da nisu krivi

Oliver Ivanović (foto: MC.rs)

Šestoro optuženih za ubistvo političara Olivera Ivanovića izjasnili su se danas pred sudom u Prištini da nisu krivi za ovaj zločin. Dvojica okrivljenih priznala su da su nedozvoljeno imala oružje. Advokati su najavili da će zatražiti odbacivanje optužnice.

Piše: Bojana Pavlović

Suđenje za ubistvo Ivanovića počelo je danas ispočetka i to po trećoj izmenjenoj optužnici. Tužilac je optužnicu pročitao najpre na albanskom, a potom na srpskom – svi optuženi su naveli da su je razumeli i da nisu krivi za ubistvo, dok su dvojica priznala nedovoljeno posedovanje oružja.

Advokati su najavili da će podneti zahtev za njeno odbacivanje pošto, kako tvrde, nije sastavljena u skladu sa zakonom. Dodaju da tužilac nije ponudio nove dokaze te da je optužnica, kao i prethodne dve – nepotkrepljena.

„Danas sam ponovo insistirala da mi tužilac razjasni da li je u pitanju pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva ili teško ubistvo. Ostala sam uskraćena za odgovor i rečeno je da se o svim prigovorima izjasnimo u zahtevu za odbacivanje optužnice“, kaže za KRIK advokatica Jovana Filipović koja brani Ivanovićevu saradnicu Silvanu Arsović.

Za ubistvo Olivera Ivanovića koje se dogodilo u januaru 2018. ispred prostorija njegove stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice optuženi su pripadnici kosovske policije Nedeljko Spasojević, Rade Basara, zatim radnik obezbeđenja kluba „Dama“ Marko Rošić, kao i Ivanovićeva bliska saradnica Silvana Arsović. 

Novom optužnicom ovo četvoro okrivljenih tereti se za teško ubistvo, a ne za pomaganje, kako je ranije bio slučaj.

Dvojica kosovskih policajaca Žarko Jovanović i Dragiša Marković optuženi su za odavanje službenih tajni, skrivanje dokaza i nedozvoljeno posedovanje oružja. Za poslednje delo danas su se izjasnili kao krivi. Niko od optuženih nije označen niti kao izvršilac niti kao nalogodavac ubistva.

Optuženi su, prema tvrdnjama tužilaštva, delovali kao organizovana kriminalna grupa na čijem je čelu bio sumnjivi biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović, a od 2011. njegov kum Milan Radoičić koji je potpredsednik Srpske liste, najjače stranke Srba na Kosovu.

Oni nisu među optuženima pošto kosovski zakoni ne dozvoljavaju vođenje postupka u odsustvu.

Kako je utvrdilo kosovsko tužilaštvo motiv za ubistvo Ivanovića bio je politički jer je bio smetnja ovoj kriminalnoj grupi da uspostavi kontrolu i politički uticaj na severu Kosova. Ivanović je, piše u optužnici, javno govorio o kriminalnim poslovima i ćutanju policije koju je Radoičić stavio pod svoju kontrolu.

Ova dvojica danas imaju duboke veze u politici – na Kosovu i u Srbiji, a pre deset godina istraživala ih je srpska bezbednosna služba. 

U izveštaju BIA-e iz 2011. do kog su došli novinari KRIK-a Veselinović je označen kao vođa kriminalne grupe koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, kao i zelenašenjem i pranjem novca, a Radoičić kao njegov blizak saradnik. 

Protiv njih se vodilo više postupaka za različita krivična dela – šverc droge, otmicu i falsifikovanje dokumenata i zloupotrebu položaja, ali su u gotovo svim postupcima oslobođeni.

Pročitajte o susretu Zvonka Veselinovića i Andreja Vučića

Pročitajte o ulozi Milana Radoičića u sastavljanju vlade Kosova

Comments are closed.