Suđenje za ubistvo Đurovića: Puška i čaure razgledane u sudnici, advokati osporavali DNK

Suđenje za ubistvo Đurovića: Puška i čaure razgledane u sudnici, advokati osporavali DNK

Ubijeni Blažo Đurović (foto: arhiva)

Branioci optuženih Nemanje Ivanova i Darka Veskovića danas su pokušali da ospore veštačenje koje je pokazalo da je njihov DNK pronađen na puški kojom je upucan Blažo Đurović. U sudnicu su doneseni dokazi – puška, čaure i drugi predmeti pronađeni u zapaljenom automobilu nakon ubistva.

Piše: Milica Vojinović

Iz džaka sa dokazima veštak je na zahtev advokata u sudnici vadio pušku i čaure pronađene na mestu ubistva. Izvadio ih je i spustio na sto prekriven sterilnim papirima. Pušku je okretao i pokazivao delove sa kojih su skidani uzorci, odnosno na kojima je proveravano ima li DNK tragova.

Veštak je ovo radio nevoljno, ističući da nema potrebe za time i da će se dokazi na taj način kontaminirati.

Branioci su pokušavali da na sve načine ospore veštačenje – tvrdili su da je DNK mogao da na pušku pređe sa podloge, da je puška izgorela i da su tragovi uništeni, čak i da su u policiji podmetnuli DNK.

„Da li je moguće da je puška bila naslonjena na podlogu na kojoj se nalazio DNK Ivanova pa da je tako prenet na oružje?“, pitao je advokat Dejan Lazarević koji brani Ivanova.

„Da je toliko lako takvo prenošenje drugačije bismo pričali ovu priču“, rekao je veštak i dodao da ne može da zna kakva je bila podloga na kojoj je puška stajala.

Ključne dokaze tužilaštva advokati su dalje osporavali lošim stanjem puške koja je nagorela u zapaljenom automobilu.

„Nije prvi put da vidim ovakvu pušku, nagorela je, ali apsolutno nije izgorela, jasno se vide očuvani delovi. Često slojevi požara sačuvaju DNK – gornji slojevi izgore, a ispod se nađe materijal“, odgovorio je veštak na pitanje Zore Dobričanin Nikodinović koja brani Veskovića.

Veštak: Bezbednost mi je ugrožena

Veštak se požalio sudiji da mu sedam meseci nije odgovorila na pismo u kom je naveo da se oseća ugroženo. 

Pismo je poslao posle neprijatnosti sa optuženim Veskovićem kada mu je uzimao uzorak DNK. Keckarević nije opisao šta se tačno dogodilo osim da Vesković nije dozvoljavao da mu uzme bris. Ni Keckarević nije bio rečitiji u vezi sa spornim događajem.

„I gospodin Keckarević je bio nervozan. Malo on, malo ja i to je to. Meni nije u interesu da nekom ugrožavam bezbednost“, rekao je Vesković. 

Iako je počeo mirnim tonom, posle nekoliko rečenica čula se nervoza u njegovom glasu, a obraćanje je završio rečima „on je trebalo meni da se izvini“.

Sudija je, zatim, objasnila da će uskoro poslati dopis radi procene veštakove bezbednosti.

Optužbe

Vesković i Ivanov optuženi su da su u martu 2018. iz sačekuše ubili Blaža Đurovića ispred njegove kuće na Dušanovcu. Na osnovu pronađenog DNK, tužilaštvo je utvrdilo da je Ivanov vozio automobil, a da je Vesković pucao u Đurovića dok su se mimoilazili kolima.

Veštačenje je pokazalo da je na dršci puške pronađen DNK obojice optuženih, ali se na rukavicama i delu rukava pronađenih u zapaljenim kolima nakon ubistva nalazi DNK Veskovića.

I ubijeni Đurović, kao i dvojica optuženih ranije su osuđivani.

Vesković je ranije osuđen na uslovnu kaznu zbog lažnog pasoša, dok je Ivanov osuđivan zbog različitih krivičnih dela. Osuđen je na dve godine zatvora jer je tukao Vladimira Veličkovića u koga je potom pucao Stanko Buhanac. U junu 2007. Ivanov je osuđen na godinu i po dana zatvora zbog otmice.

Ubijenom Đuroviću se sudilo za otmicu Jovice Radonjića, člana kriminalne grupe „Firma“, ali je postupak protiv njega obustavljen pošto je ubijen, dok se ostatku grupe koja je, kako tvrdi tužilaštvo, učestvovala u otmici i dalje se sudi.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.