Suđenje za ubistvo Đurovića: Odbrana traži da se izbace dokazi pronađeni u zapaljenom automobilu

Suđenje za ubistvo Đurovića: Odbrana traži da se izbace dokazi pronađeni u zapaljenom automobilu

Blažo Đurović (foto: arhiva/KRIK)

Advokati Darka Veskovića i Nemanje Ivanova, optuženih za likvidaciju Blaža Đurovića, zatražili su danas da se iz dokaza izbaci veštačenje koje je pokazalo da se Veskovićev DNK nalazi na stvarima pronađenim u automobilu koji je zapaljen posle ubistva. Advokati tvrde da je veštačenje nezakonito i da tužilaštvo nije smelo da ga traži nakon što je suđenje počelo.

Piše: Milica Vojinović

Veštačenje koje je pokazalo da se na rukavici i delu rukava pronađenih u gepeku automobila zapaljenom nakon ubistva nalazi DNK optuženog Veskovića urađeno je u aprilu ove godine, a tužilaštvo je na prethodnom suđenju predložilo da se uvrsti među dokaze.

Sudija je danas prihvatila predlog tužilaštva, nakon čega su se advokati pobunili. Veskovićeva advokatica Zora Dobričanin Nikodinović nastojala je da ukaže da je tužilaštvo kasno tražilo veštačenje, odnosno da nije smelo da ga naloži nakon što je suđenje počelo.

„Ovo ne može biti nikakav dokaz u ovom postupku i tražim da se izdvoji iz predmeta“, rekla je Dobričanin Nikodinović i dodala da po početku suđenja, jedino sud može da naloži veštačenje.

Dobričanin Nikodinović je predložila i da se nabave video-snimci na kojima je zabeležen trenutak kada je pronađen zapaljeni automobil i predmeti u gepeku. Tražila je od suda i da Nacionalni centar za kriminalističku forenziku (NCKF), koji je uradio pomenuto veštačenje, više ne angažuje u ovom postupku jer su, kako je istakla, njihovi stručnjaci pristrasni.

Ostali advokati saglasili su se sa zahtevima svoje koleginice.

Tužilac Saša Drecun ocenio je primedbe advokata kao neosnovane istakavši da ne postoji razlog da se ovi dokazi izbace iz postupka.

„Ovo je veliki uspeh državnih organa jer su ti predmeti bili paljeni, pa predati na veštačenje Biološkom fakultetu gde su uspeli da otkriju tragove okrivljenih“, naglasio je tužilac Drecun.

Sudija je zatim odlučila da odbije zahtev advokatice Dobričanin Nikodinović da Nacionalni centar za kriminalističku forenziku više ne veštači u ovom postupku i naložila im da dostave novo mišljenje o veštačenju koje su njihovi stručnjaci uradili.

O zahtevima za nabavljanje video-snimaka i izbacivanje pomenutog veštačenja sudija će odluku doneti naknadno.

Ubistvo iz zasede

Podsetimo, Blažo Đurović ubijen je ispred svoje kuće u martu 2018. godine. Dok je sedeo u automobilu na oko 30-40 metara od njega u drugim kolima bili su Vesković i Ivanov u zasedi, piše u optužnici.

Nakon što je automobil u kom je bio Đurović prilazio njihovom, optuženi su mu krenuli u susret, a neposredno pre mimoilaženja Vesković je ispalio u Đurovića 29 projektila iz automatske puške, tvrdi tužilaštvo.

Đurović je, kako se navodi u optužnici, iskrvario nasmrt nakon što je pogođen u srce, vrat, ruke, pluća i jetru, a Ivanov i Vesković odvezli su se u beogradsko naselje Kumodraž gde su zapalili automobil i pobegli.

Policija je u gepeku zapaljenog automobila pronašla pušku iz koje je pucano na Đurovića, kao i još neke predmete poput pomenute rukavice i dela rukava.

Veštačenjem je utvrđeno da su na pušci pronađeni DNK tragovi obojice optuženih, ali je, sudeći prema delu puške na kom je DNK pronađen, tužilaštvo utvrdilo da je iz nje pucao Vesković, a da ju je Ivanov samo nosio.

Kriminalna prošlost

Ubijenom Đuroviću sudilo se za otmicu Jovice Radonjića, člana kriminalne grupe „Firma“ koji je ubijen u aprilu 2015. Postupak protiv Đurovića je obustavljen usled smrti.

Sumnjičen je i za nedozvoljeno posedovanje oružja, ali je oslobođen jer je jedan od muškaraca sa kojima je bio kada je policija pronašla oružje preuzeo krivicu na sebe.

Kriminalni dosije imaju i optuženi za Đurovićevu likvidaciju.

Nemanja Ivanov osuđen je na dve godine zatvora u postupku koji se vodio za ubistvo Vladana Veličkovića u hotelu „Majdan“ u Beogradu. On je, kako je sud utvrdio, tukao Veličkovića u koga je potom pucao Stanko Buhanac koji je osuđen na 13 godina.

U junu 2007. bio je osuđen na godinu i po dana zatvora zbog otmice, a poznat je i istražnim organima Bosne i Hercegovine gde je u akciji Agencije za istrage i zaštitu – SIPA otkriveno da je nabavio falsifikovani pasoš.

I optuženi Vesković je ranije osuđivan. Kada je uhapšen zbog ubistva Đurovića bio je na uslovnoj kazni zbog falsifikovanja dokumenata koja mu je izrečena jer je 2017. pokušao da pređe granicu na Horgošu koristeći lažni pasoš.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za ubistvo Đurovića

1 Comment

  1. Realno kaže:

    Pravo bi trebalo da dokazuje pravdu, a koja je to fora da se traži da se iz predmeta izuzmu neki dokazi? Znači postoje dokazi da je neko počinio neko krivično delo, a onda taj dokaz izuzmemo i oslobodimo krivca. Divno