Suđenje za ubistvo Đurovića: Odbrana pokušava da dokaže da je DNK optuženog podmetnut

Suđenje za ubistvo Đurovića: Odbrana pokušava da dokaže da je DNK optuženog podmetnut

Blazo Djurovic (foto: arhiva)

Na suđenju za ubistvo Blaža Đurovića juče su advokati jednog od jednog od optuženih pokušavali su da pokažu da je policija podmetnula DNK na predmetima pronađenim nakon ubistva. Đurović je ubijen u martu 2018. godine u Beogradu.

Piše: Milica Vojinović

Odbrana Darka Veskovića, optuženog da je pucao u Đurovića, nastoji da pokaže da su policajci iskoristili uzorak DNK-a koji je od njega uzet pre ubistva zbog drugog slučaja i podmetnuli ga na predmete pronađene u zapaljenom automobilu odmah nakon likvidacije.

Oni su juče oko dva sata postavljali pitanja svedokinji Jeleni Stošić koja se u MUP-u bavi analizom uzetih uzoraka i pravi DNK profile koji se kasnije upoređuju sa DNK pronađenim na mestu zločina.

„Da li ste videli ili mogli da vidite ko je i kada uzeo bris od Darka Veskovića“, pitao ju je stručni savetnik odbrane Oliver Stojković.

Stošić je rekla da nije i objasnila da je njen posao bio samo da analizira ono što joj iz policije dostave.

„Ono što mogu da kažem sigurno jeste da je uzorak dostavljen propisno, da je propisno obeležen i upakovan“, rekla je svedokinja.

Ona je više puta istakla da njena laboratorija nije radila upoređivanje već postojećeg DNK sa onim nađenim na predmetima za koje se veruje da su korišćeni prilikom ubistva.

„Ne možemo mi da budemo odgovorni za kontaminiranje, nismo imali predmete veštačenja.“

Stošić je odbacila pretpostavke odbrane da je neko uzeo uzorak iz njene laboratorije kako bi ga podmetnuo na predmete.

„Niko nam nije tražio da dajemo te uzorke, oni stoje u zamrzivaču u laboratoriji“, kazala je Stošić.

Ona je pojasnila i da je laboratorija u kojoj se čuvaju DNK uzorci vrlo dobro obezbeđena te je teško da je neko sa strane ili iz policije mogao da uđe i uzme neki od uzoraka.

Veskovićeva advokatica Zora Dobričanin Nikodinović negodovala je na svedočenje Stošićeve, a posebno na to što na neka od pitanja nije imala odgovor već je kazala da se ne seća.

Ona je istakla i da je „sve više afera z MUP-u“ koje sada izlaze u javnost, a događale su se u periodu kada je rađena istraga Đurovićevog ubistva, aludirajući da je i ta istraga potencijalno kompromitovana.

„Zašto MUP krije dokaze o Darku Veskoviću i Nemanji Ivanovu“, upitala je ona osvrćući se na izjavu svedokinje da su zapisnici o analizama njihovih DNK tajni i da ih ne mogu dostaviti sudu.

Rukavice i spaljeni duks u sudnici

Drugi deo četvoročasovnog suđenja protekao je u pregledanju dokaza na kojima je pronađen Veskovićev DNK. Veštak Biološkog fakulteta Dušan Keckarević otvarao je kartonske kese i iz njih vadio rukavice i deo duksa koje je policija pronašla u zapaljenom automobilu.

Keckarević je na stolu raširio beli papir i na njega pažljivo spuštao dokaze, a advokati i veštaci koji su prilazili, gledali i dodirivali predmete morali su da nose hirurške maske i rukavice kako ne bi naneli svoj DNK i tako ugrozili dokaze.

Advokati su primetili beličasti, svetlucavi, sasušeni trag na rukavicama za koji, kako su rekli, pretpostavljaju da može da potiče od tečnosti iz nosa ili usta i pitali veštaka zašto sa toga nije uzet bris kako bi se proverilo ima li nečijeg DNK.

„Nama to nije ukazivalo na neki trag“, rekao je Keckarević pozivajući se na višegodišnje iskustvo u analizi ovakvih predmeta i dodao: „Uradili smo sve što treba da uradimo.“

Rukavica je na jednom mestu ulepljena, takođe su primetili advokati i istakli to kao potencijalni problem u veštačenju.

„Ja bih ga ocenio kao posledicu toplote“, odbacio je njihove insinuacije Keckarević.

On je objasnio da je obezbeđenje prostorija u kojima čuvaju ove dokaze na visokom nivou, da u njih može da se uđe isključivo pomoću kartica, kao i da su predmeti u njima dodatno zaključani.

Pošto je sa analizom ovih dokaza završeno, sudija je suđenje odložio za sredinu septembra.

Ivanov i Nemanja Vesković optuženi su da su Đurovića ubili u martu 2018. ispred njegove kuće – čekali su ga u automobilu, a kada se pojavio prišli su mu kolima i pucali u njega. Zatim su se, tvrdi tužilaštvo, odvezli u beogradsko naselje Kumodraž gde su zapalili automobil kako bi prikrili tragove zločina.

Analiza dokaza pronađenih u automobilu pokazala je da su na puški ostali DNK tragovi Ivanova i Veskovića, dok je na delu rukava i rukavici samo Veskovićev DNK.

Na osnovu ove analize, tužilaštvo je utvrdilo da je Ivanov vozio automobil kojim su presreli Đurovića, dok je Vesković iz kola pucao u njega.

Optuženi su i pre ovoga imali problema sa zakonom, kao i ubijeni Đurović.

Njemu se sudilo za otmicu Jovice Radonjića, člana kriminalne grupe „Firma“, ali nije dočekao presudu pošto je ubijen, dok se ostatku grupe koja je navodno učestvovala u ovoj otmici i dalje sudi.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.