Suđenje za ubistvo Blaža Đurovića počelo ispočetka

Suđenje za ubistvo Blaža Đurovića počelo ispočetka

Blazo Djurovic (foto: arhiva)

Suđenje za ubistvo Blaža Đurovića danas je počelo ispočetka pošto je promenjen sudija pa su zbog toga advokati optuženih ponovo govorili o dokazima tužilaštva. Đurović je ubijen u martu 2018. u Beogradu.

Piše: Milica Vojinović

Sudija Olivera Đurić prešla je u drugo odeljenje Višeg suda u Beogradu, pa je ovaj postupak preuzeo njen kolega Stojan Petrović. On je danas obavestio prisutne da suđenje kreće ispočetka i pozvao optužene da se izjasne da li su krivi i iznesu odbranu.

Nemanja Ivanov i Darko Vesković koji se sumnjiče da su u martu 2018. godine ubili Đurovića pucajući u njega iz kola ispred njegove kuće, danas nisu želeli detaljno da se izjašnjavaju.

„Nisam kriv, nemam nikakve veze sa ovim krivičnim delom, niti imam bilo kakva saznanja o tome“, rekao je kratko Ivanov, a slično je naveo i Vesković.

„Nikakav sukob nisam imao sa Đurovićem, niti sam s njim imao ikakve dodirne tačke“, rekao je Vesković i dodao da u vreme ubistva nije čak ni bio u Beogradu.

Ovo je i ranije na suđenju isticala njegova advokatica Zora Dobričanin Nikodinović koja je sudu predala dokumentaciju koja, kako je rekla, dokazuje da je Vesković tada bio na Kosovu. Vesković je tamo učestvovao u prekršaju, pa mu dokumenta iz tog postupka pružaju alibi, navela je advokatica.

Tužilaštvo je, sa druge strane, ponudilo svoje dokaze – Vesovićev DNK pronađen je na pušci u zapaljenim kolima koje je policija pronašla nakon ubistva.

Ove dokaze Dobričanin Nikodinović je i danas sporila tvrdeći da su podmetnuti. Ona je kritikovala način na koji su puška i drugi predmeti pronađeni, navodeći da je policija zapaljeni automobil prvo prebacila u policijsku stanicu i tek tamo izvadila predmete iz kola. Čak je pokušala da dovede u pitanje i tvrdnje tužilaštva da je taj automobil korišćen u ubistvu i da je iz njega pucano na Đurovića.

Dobričanin Nikodinović je tražila od sudije da sve dokaze pronađene u ovom automobilu izbaci iz postupka i istakla da protiv njenog klijenta ne postoji nijedan dokaz koji je zakonito pribavljen.

Slično je naveo i Dejan Lazarević, advokat Nemanje Ivanova. Kazao je da nema dokaza koji ukazuju na krivicu njegovog klijenta, a osporavao je DNK Ivanova koji je pronađen na čaurama. Naime, istakao je mogućnost da je njegov DNK dospeo na čaure tako što su one prethodno spuštene u pljuvačku optuženog Ivanova.

Advokati obojice optuženih danas su naglasili da tužilac u istrazi nije otkrio motiv ubistva, već je samo naveo da su Đurovića ubili po prethodnom dogovoru.

Tužilaštvo tvrdi da su Ivanov i Vesković čekali Đurovića u automobilu ispred njegove kuće, a kada se pojavio prišli su mu kolima i pucali u njega. Automobil je vozio Ivanov, a Vesković je pucao, piše u optužnici. Zatim su se, navodno, odvezli u beogradsko naselje Kumodraž gde su zapalili automobil kako bi prikrili tragove zločina.

Ubijenom Đuroviću sudilo se za otmicu Jovice Radonjića, člana kriminalne grupe „Firma“, ali nije dočekao presudu pošto je ubijen, dok se ostatku grupe koja je navodno učestvovala u ovoj otmici i dalje sudi.

Obojica optuženih ranije su osuđivani – Ivanov zbog otmice i u slučaju jednog ubistva jer je tukao žrtvu koju je kasnije upucao Stanko Buhanac.

Vesković je osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu jer je 2017. pokušao da iz Srbije pređe u Mađarsku sa falsifikovanim pasošem.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.