Suđenje za šverc kokaina: Funštajn osuđen u Španiji, postupak u Srbiji stoji

Suđenje za šverc kokaina: Funštajn osuđen u Španiji, postupak u Srbiji stoji

Vladislav Funštajn (levo) i Dragan Đanković (desno) (foto: Instagram)

Na suđenju Vladislavu Funštajnu, optuženom da je organizovao grupu koja je švercovala kokain iz Latinske Amerike u Evropu, danas je pregledana presuda iz Španije kojom je Funštajn osuđen na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od 130 miliona evra. Zbog problema sa pribavljanjem dokaza iz istrage u Španiji, nastavak suđenja je zakazan za februar. 

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Velimir Lazović koji vodi ovaj postupak rekao je danas da je iz Španije stigla pravosnažna presuda iz jula ove godine kojom je Funštajn osuđen na sedam godina zatvora pošto je tamošnja policija u avgustu 2019. na njegovom brodu pronašla 800 kilograma kokaina.  Osim zatvorske, Funštajn je dobio i novčanu kaznu od 130 miliona evra.

Funštajnov branilac Srđan Stanković tražio je od sudije da se postupak u Srbiji prekine jer je njegov klijent već osuđen za isto delo u Španiji, na šta mu je sudija rekao da je on „pogrešna adresa“ i da bi to sada moglo da uradi samo tužilaštvo ukoliko odustane od gonjenja. 

Suđenje je, zatim, završeno jer su time pregledani svi dokazi koji su na raspolaganju srpskom sudu. Preostali dokazi, koji su ključni za ovaj slučaj, i dalje nisu stigli od španskih organa iako ih je tužilaštvo ranije tražilo. 

„Dostavili su nam šifru za disk koji smo ranije dobili, ali se ispostavilo da ni ta šifra ne radi. Onda su poslali drugi disk koji ne znamo šta je i na koga se odnosi, pa nismo otvarali. Tužilaštvo će preko Evropola da nabavi dokumentaciju“, objasnio je sudija Lazović.

Dokumenta, fotografije i video snimci koje je srpska policija pronašla u stanovima i telefonima optuženih, kao i iskazi nekoliko svedoka ne pokazuju direktnu vezu optuženih sa kokainom, pa je i tužiteljka Mirjana Ilić nedostatak dokaza ranije tokom suđenja opravdala time da španski organi nisu dostavili dokumentaciju.

Podsetimo, Funštajn je uhapšen krajem avgusta 2019, nakon što je španska policija na brodu „Seascape“ u Atlantskom okeanu, nedaleko od Azorskih ostrva, pronašla 800 kilograma kokaina upakovanog, između ostalog, u pakete sa likom Gavrila Principa.

Funštajn je bio kapetan broda, a sa njim je uhapšena i njegova posada. U Srbiji su ubrzo uhapšeni Dragan Đanković, Mirko Đanković i Borislav Istijanović jer su Funštajnu i drugim članovima grupe uplaćivali novac koji je korišćen za šverc kokaina, kako piše u optužnici, iako tužiteljka Ilić nije precizirala na šta je tačno novac potrošen.

Oni su negirali krivicu i tvrde da nemaju veze sa švercom droge, a da su novac uplaćivali jer ih je tako Funštajn zamolio.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.