Suđenje za šverc kokaina: Cvijović odbio da iznosi odbranu

Suđenje za šverc kokaina: Cvijović odbio da iznosi odbranu

Radosav Cvijović Cvika, levo (foto:krik.rs)

Optuženi za međunarodni šverc kokaina Radosav Cvijović Cvika i njegov zet Slavko Pavlov ostali su pri odluci da neće iznositi odbranu na sudu. Nakon što su pregledani pisani dokazi, sudija je zakazala nastavak suđenja za januar. 

Piše: Bojana Pavlović

Današnje suđenje počelo je sa pola sata zakašnjenja – kako je rekla sudija Snežana Jovanović, glavna u tročlanom veću, zbog poslovnih zaduženja.

Sudija je najpre prozvala dvojicu optuženih Cvijovića i Pavlova i pitala da li će iznositi odbranu pošto su na prošlom suđenju to odbili. Oni su, međutim, naveli da ostaju pri svojoj odluci.

Potom su pregledani zapisnici o pretresu stanova okrivljenih, kao i potvrde o oduzetim predmetima – mobilnim telefonima, karticama, automobilima…

„Verujte, nisam ni čitao zapisnik kad su mi to oduzeli. Ovaj auto što su uzeli pripada mojoj supruzi“, rekao je Cvijović. 

Branioci takođe nisu imali primedbe na dokaze. Svi ti predmeti, kako kažu, jesu oduzeti od Cvijovića i Pavlova, ali nemaju veze sa švercom droge. U pitanju je, navode advokati, izgovor da se Cvijoviću oduzme imovina. 

Cvijović, crnogorski državljanin koji živi u Novom Sadu, optužen je da je organizovao kriminalnu grupu koja je 2017. godine švercovala kokain u više zemalja Zapadne Evrope.

Prema navodima iz optužnice, Cvijović je planirao kupovinu, skladištenje i prevoz droge i odlučivao o raspodeli novca. Kokain je nabavljao od nepoznate osobe pod nadimkom „Crnogorac“, a članovi grupe preuzimali su ga u Roterdamu u Holandiji i automobilima prevozili u druge zemlje Zapadne Evrope. 

Glavni dokaz tužilaštva su prisluškivani razgovori u kojima se čuje Cvijović izdaje naloge i govori o kokainu, štekovima, novcu, kešu, da je „roba mekana“ i da se radi o „top robi“.

Grupa je radila u Srbiji, Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Holandiji i Slovačkoj, piše u optužnici. Tužilaštvo je utvrdilo da je grupa kupila i prodala najmanje 31 kilogram kokaina.

Cvijović i Pavlov uhapšeni su u Novom Sadu u novembru 2017. godine. 

Istog dana češka policija uhapsila je u Pragu Cvijovićevog sina Branislava i još dvojicu saradnika kao članove grupe. Prilikom hapšenja policija je pronašla i zaplenila oko osam kilograma kokaina i 110.000 evra.

Suđenje u Češkoj već je završeno, a Branislav Cvijović osuđen je na devet godina zatvora. 

Cvijović (levo) i Kosmajac (desno)

Radosav Cvijović je inače ima bogatu kriminalnu prošlost. Srpska policija tvrdi da je jedan od najjačih narko-dilera u Novom Sadu. Njegove kriminalne veze vode ka grupi Amerika i Dragoslavu Kosmajcu. 

Grupa Amerika jedna je od najdugovečnijih balkanskih kriminalnih grupa koja postoji više od trideset godina. Ključan posao im je međunarodni šverc kokaina, ali je ovaj klan poznat i po ubistvima. Prema ranijim tvrdnjama policije, Cvijović je blizak Krsti Stanišiću, uticajnom članu ovog klana.

Kosmajac se takođe dovodio u vezu sa ovom nelegalnom trgovinom. U Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP-a Srbije iz 2001. godine u kojoj piše da je učestvovao u međunarodnom švercu kokaina. Pre nekoliko godina predsednik Srbije označio ga je kao najvećeg narko-dilera. Kosmajac, međutim, nikada nije bio optužen u vezi sa drogom.

Cvijović je u tužilaštvu rekao da Kosmajca poznaje 30 godina i da se s njim video nekoliko meseci pre hapšenja da bi mu Kosmajac dao kožne narukvice za sat. 

Njihove zajedničke fotografije ranije su objavljene u javnosti, a na njima se vidi i Ljubiša Buha Čume, šef surčinskog klana i svedok saradnik na suđenju suparničkom zemunskom klanu. 

Comments are closed.