Suđenje za otmicu Jovice Radonjića: Svedok tvrdi da je otetog pritiskala policija

Suđenje za otmicu Jovice Radonjića: Svedok tvrdi da je otetog pritiskala policija

Jovica Radonjić/Viši sud (Foto: arhiva)

Jovicu Radonjića policija je pritiskala da prijavi da su ga oteli i tukli muškarci kojima se sada za to i sudi, rekao je na današnjem suđenju svedok Saša Šćepanović, koga su kao svedoka predložili advokati optuženih, a koji se predstavio kao Radonjićev prijatelj. Za otmicu Radonjića optuženi su Blažo Đurović i još šest muškaraca, ali je Đurović u međuvremenu ubijen, pa je postupak protiv njega obustavljen. U kriminalnom obračunu ranije je likvidiran i Radonjić, nekada član kriminalne grupe „Firma“.

Piše: Milica Vojinović

„Ja sam se družio sa pokojnim Jovicom Radonjićem, viđali smo se povremeno, onako neobavezno, prijateljski. Njegova supruga Violeta upoznala me je sa mojom tadašnjom devojkom“, objasnio je Saša Šćepanović koji je svedočio na predlog advokata optuženih.

Šćepanović je ispričao da se sa Radonjićem sastao u januaru 2015. godine, brzo nakon što je on policiji prijavio da su ga Blažo Đurović, njegov brat Aleksandar i još nekoliko muškaraca oteli i pretukli. Prema Šćepanovićevom svedočenju, Radonjić je pod pritiskom policije lažno prijavio da su ga pomenuti oteli.

„Tada mi je ispričao da se posvađao sa Đurović Blažom, da su se potukli. Imao je pritisak policije da prijavi sve ove ljude za nešto što nisu uradili jer je trebalo da ide na izdržavanje kazne zatvora“, rekao je Šćepanović.

On je rekao i da je Radonjić kasnije planirao da povuče prijavu, ali da to nije stigao da učini.

„Nažalost, posle par meseci je ubijen.“

Dok je Šćepanović stajao za sudskom govornicom i svedočio Radonjićevi roditelji dobacivali su iz dela sudnice koji je predviđen za publiku, odnosno za građane koji prate suđenje.

„Ovaj nije bio prijatelj moga sina nikada“, istakla je Radonjićeva majka, ali ju je sudija prekinula u dobacivanju.

Radonjićev otac takođe je uspeo da se izbori za reč. On je potvrdio da je policija vršila pritisak na njegovog sina, ali nije razjasnio u vezi sa čim.

Tužilac je zbog toga negodovao, tražeći od sudije Olivere Pajić da se ovo razjasni, što ona nije dozvolila, navodeći da je Radonjićev otac već ispitan kao svedok.

Osim svedoka danas je ispitivan i veštak koji je analizirao Radonjićeve povrede koje su utvrđene u Urgentnom centru, nakon otmice.

Tragovi vezivanja na rukama

Veštak Đorđe Alimpijević odgovarao je na pitanja stručnog savetnika odbrane Zorana Stankovića koji je nastojao da pokaže da optuženi nisu naneli povrede Radonjiću već da su one mogle da nastanu i na drugi način.

Radonjić je, između ostalog, imao povredu na glavi, a Stankovića je danas zanimalo da li je ona mogla da bude posledica pada, odnosno udarca o neki predmet. Alimpijević je odbacio takvu mogućnost. 

Osim povreda glave, šake i noge, Alimpijević je, analizirajući dokumentaciju, utvrdio još neke tragove koji potvrđuju Radonjićev opis otmice.

„Primećeni su tragovi vezivanja – oko ruku i oko vrata“, rekao je. Ovo ide u prilog tvrdnji tužilaštva da su Đuroviću prilikom otmice optuženi vezali ruke iza leđa.

Tužilaštvo tvrdi i da je jedan od optuženih Radonjića udario nekoliko puta bejzbol palicom po nogama. Ovakve povrede Alimpijević ipak nije zapazio.

„Usled udarca bejzbol palicom po pravilu ostaju povrede specifičnog izgleda u vidu paralelnih pruga kakve u konkretnom slučaju nisu opisane u medicinskoj dokumentaciji“, naveo je veštak.

Svađa zbog novca

Jovica Radonjić ispričao je u tužilaštvu da su ga Blažo Đurović, njegov brat Aleksandar i još petorica u decembru 2014. namamili da dođe u kafić u tržnom centru „Kumodraž“ na Voždovcu. Tu su ga potom udarali palicama i pištoljem, pa ga vezali i smestili na zadnje sedište automobila kako bi ga odvezli na obali Dunava. Radonjić je ispričao da je mislio da će tamo da ga ubiju. Tokom vožnje uspeo je da iskoči iz kola i pobegne.

Na osnovu Radonjićevog svedočenja tužilaštvo je podiglo optužnicu.

Đurović i Radonjić inače su bili prijatelji, imali su i zajedničke poslove, ali su se posvađali zbog novca. Radonjić nije želeo da tužiocu ispriča kakvim su se poslovima bavili.

„Sa Blažom Đurovićem i njegovim bratom Aleksandrom je radio neke poslove u Amsterdamu, u Holandiji, a o kojim poslovima se radi ne želi da objašnjava, ali uglavnom iz tog posla u Holandiji imali su periodičnu zaradu koju su delili po nekom prethodnom dogovoru. Kod poslednje podele novca došlo je do nesaglasnosti između Đurovića i njega“, piše u optužnici.

Suđenje za Radonjićevu otmicu traje već više od pet godina, a u međuvremenu su i Radonjić i Đurović ubijeni u likvidacijama.

Radonjić je bio deo kriminalne grupe „Firma“, novosadskog ogranka zemunskog klana koji je predvodio Miladin Suvajdžić zvani Đura Mutavi i osuđivan je zbog droge. Ubijen je u aprilu 2015. godine na parkingu ispred zgrade u beogradskom naselju Zvezdara. Ovaj slučaj policija je rasvetlila u martu prošle godine, a prošlog meseca je podignuta i optužnica.

Blažo Đurović ubijen je ispred kuće u kojoj je živeo u beogradskom naselju Dušanovac. Bio je blizak škaljarskom kriminalnom klanu koji je godinama u sukobu sa suparničkim kavačkim klanom. Za ovo ubistvo trenutno se sudi Nemanji Ivanovu i Darku Veskoviću.

Pročitajte više o ovom slučaju

Comments are closed.