Suđenje za napad na Borka Stefanovića počinje ispočetka

Suđenje za napad na Borka Stefanovića počinje ispočetka

Optuženi Danijel Gmijović i Marko Živković (foto: KRIK)

Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo je presudu kojom su trojica muškaraca osuđena na ukupno 11 godina zatvora za napad na opozicionog političara Borka Stefanovića, pa će se u ovom slučaju suditi ispočetka. Stefanović je napadnut krajem 2018. godine u Kruševcu, pred skup opozicionog Saveza za Srbiju.

Piše: Milica Vojinović

Odluku o ukidanju presude sud u Kragujevcu je doneo sredinom prošlog meseca, a slučaj je u međuvremenu vraćen u Viši sud u Kruševcu gde će sredinom maja početi ponovljeno suđenje.

Presudom koja je ukinuta osuđena su trojica muškaraca – Miloš Šaponjić zvani Šapa osuđen je na četiri godine zatvora, a Danijel Gmijović Cafta i Marko Živković Buvac na po tri i po godine. Kazne koje su im izrečene su gotovo minimalne za krivično delo za koje su osuđeni – nasilničko ponašanje na javnom skupu – zakonom su predviđene kazne od dve do 10 godina zatvora.

Napad na Stefanovića, podsetimo, dogodio se krajem novembra 2018. godine, pred skup opozicionog Saveza za Srbiju u Kruševcu. Tada su tri muškarca nasrnula na Stefanovića palicama i motkama. Tom prilikom povređeni su i aktivista Stefanovićeve stranke Boban Jovanović, kao i policajac Dejan Palibrk.

Policija je vrlo brzo uhapsila Gmijovića, Živkovića i Šaponjića koji su tokom postupka tvrdili da nisu učestvovali u napadu. Sva trojica iza sebe imaju krivičnu prošlost, a Gmijović je bio i saradnik poznatog kruševačkog kriminalca Gorana Obradovića Suše, koji je ubijen 2014. godine i čije ubistvo još nije rešeno.

Stefanović je u toku istrage optužene dovodio u vezu sa kontroverznim kruševačkim biznimenom Goranom Makragićem navodeći da se Makragić sa njima sreo na dan napada.

Makragić je saslušan u istrazi i tada je negirao ove tvrdnje i rekao da trojicu osumnjičenih poznaje samo „iz viđenja“. 

Makragić je ranije osuđivan za različita krivična dela, a u javnosti je poznat i po tome što je sarađivao je sa ozloglašenim biznismenima sa Kosova Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem. Njima trojici sudilo se zbog nelegalnog iskopavanja šljunka, ali su oslobođeni optužbi. Više o tome pročitajte ovde.

Pročitajte više o slučaju napada na Borka Stefanovića

Comments are closed.