Suđenje za napad na Borka Stefanovića počelo ispočetka

Suđenje za napad na Borka Stefanovića počelo ispočetka

Optuženi Danijel Gmijović i Marko Živković (foto: krik.rs)

Suđenje optuženima za napad na opozicionog političara Borka Stefanovića pred sudom u Kruševcu počelo je ispočetka pošto je promenjen sudija. Sudija Dragan Zdravković, koji je zamenio Biljanu Tošković Surla, danas je ponovo saslušao trojicu optuženih, a svedočio je i policajac koji je ispričao da mu je bilo naređeno da prati stranački skup.

Piše: Milica Vojinović

Optuženi Danijel Gmijović Cafta, Marko Živković Buvac i Miloš Šaponjić Šapa rekli su kratko da ostaju pri onome što su ranije ispričali.

Pošto u sud nisu došli Borko Stefanović ni Boban Jovanović, aktivista tadašnje Stefanovićeve stranke „Levica Srbije“ koji je istom prilikom povređen, sudija Zdravković ispitao je još i policajca Dejana Palibrka.

Кada se dogodio napad, Palibrk je u bio u civilu ispred mesne zajednice u Kruševcu. Zadatak mu je bio da prati šta se događa pošto se tu održavao stranački skup opozicionog „Saveza za Srbiju“.

Palibrk je rekao da ostaje pri ranijem iskazu – da je video trojicu optuženih i Stefanovića kako krvav nepomično leži na zemlji. Pokušao je da spreči tuču kada je i sam povređen. 

Sudija je tražio da pojasni kako se našao na mestu napada.

„Vi znate šta je policijski posao – obezbeđivanje skupova u šta spadaju i mere opservacija i praćenje… Vama je neko nadređen rekao ’idi malo tamo, ima neka tribina da malo posmatraš’. To Vam je bio posao?“, pitao ga je sudija na šta je Palibrk odgovorio potvrdno.

I optuženi Šaponjić imao je pitanje za policajca.

„Ako može da nam kaže koja su još lica osim nas optuženih i svedoka bila tu.“

Palibrk je objasnio da nije obratio pažnju na druga lica, već se usredsredio na ona koja su ugrožavala bezbednost.

Ovaj deo Palibrkovog odgovora sudija je uneo u zapisnik tek pošto je reagovao tužilac Srđan Živić.

„Molim Vas, unesite to… Meni je to veoma važno“, kazao je tužilac na insistiranje sudije da nema potrebe da taj deo bude u zapisniku. Nakon kraće prepirke sudija je ipak izdiktirao zapisničarki Palibrkove reči.

Naredno suđenje zakazano je za početak sledećeg meseca i na njemu bi, kako je sudija najavio, trebalo da budu saslušani svi svedoci.

Podsetimo, jedan od lidera opozicionog „Saveza za Srbiju“ Borko Stefanović napadnut je krajem novembra 2018. u Kruševcu godine gde je trebalo da se održi tribina ove političke organizacije kada su maskirani napadači naoružani palicama i motkama nasrnuli na njega.

Tom prilikom povređeni su i aktivista Stefanovićeve stranke Boban Jovanović, kao i policajac Dejan Palibrk.

Osumnjičeni su brzo uhapšeni, a ispričali su da nisu krivi i da su se na mestu napada zatekli slučajno. Sva trojica su ranije osuđivana, a kako je KRIK otkrio, Gmijović je bio saradnik kruševačkog kriminalca Gorana Obradovića Suše koji je ubijen 2014. godine.

Nakon napada Borko Stefanović je saopštio medijima da su optuženi su povezani sa kontroverznim kruševačkim biznimenom Goran Makragićem optužujući ga da je umešan u napad. 

Tužilac je u istrazi saslušao Makragića koji je negirao Stefanovićeve tvrdnje i kazao da optužene poznaje samo iz viđenja. Makragić nije optužen, već je na sud pozvan kao svedok. Svoje tvrdnje neće morati da ponovi pred sudom pošto su se i tužilac i odbrana saglasili da se njegov iskaz pročita.

Makragić je ranije osuđivan za različita krivična dela, a sarađivao je i sa ozloglašenim biznismenima sa Kosova Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem. Njima trojici sudilo se zbog nelegalnog iskopavanja šljunka, ali su nakon nekoliko godina suđenja oslobođeni optužbi.

Pročitajte više o slučaju napada na Borka Stefanovića

Comments are closed.