Suđenje za kokain zaplenjen u Atlantskom okeanu: Prikazane poruke koje su razmenjivali optuženi

Suđenje za kokain zaplenjen u Atlantskom okeanu: Prikazane poruke koje su razmenjivali optuženi

Dragan Đanković i Vladisalav Funštajn (foto: Facebook)

Dopisivanje Vladislava Funštajna, optuženog da je vođa grupe koja je pokušala da prošvercuje 800 kilograma kokaina, i Dragana Đankovića koji mu je, tvrdi tužilaštvo, uplaćivao novac za ovaj poduhvat, prikazane su na današnjem suđenju ovoj grupi. 

Piše: Milica Vojinović

Funštajn i Đanković, optuženi za međunarodni šverc kokaina, razmenjivali su poruke na Fejsbuku sredinom prošle godine. Poruke je pronašla policija u Đankovićevom telefonu.

Funštajn je u tom periodu svojim brodom plovio iz Južne Amerike u Evropu, ali pre nego što je stigao na odredište španska policija ga je presrela u Atlantskom okeanu. Na brodu je pronašla 800 kilograma kokaina, a Funštajna i članove posade uhapsila. 

Iz prikazane komunikacije koja je trajala par meseci moglo je da se vidi da često razgovaraju o novcu koji je Đanković slao Funštajnu. Sume su se kretale od 600 do 2.000 evra, a Funštajn je Đankovića obaveštavao kada i na čije ime da uplati novac, odnosno da li njemu ili osobi koja je bila sa njim na brodu.

U jednom trenutku tokom plovidbe Funštajn se požalio Đankoviću da im je potrebno još novca kako bi prošli kroz Panamski kanal gde moraju da plate određene takse.

„Ostalo uplati na Emanuela, plaćamo takse za kanal, deru kožu“, pisalo je u jednoj poruci koju je Funštajn poslao Đankoviću.

Đanković je u to vreme bio u Beogradu, pošto se avionom vratio iz Meksika oko nedelju dana pre nego što su Funštajn i njegova posada iz istog mesta krenuli brodom za Evropu.

Novac koji je Đanković slao Funštajnu, a za koji tužilaštvo tvrdi da je korišćen za šverc droge, Funštajnu su slali jer je, prema navodima odbrane, tvrdio da mu treba za popravke na brodu. Osim Dragana Đankovića, uplate su vršili i njegov otac Mirko, kao i Borislav Istijanović, takođe optužen u ovom slučaju. U pitanju je bio novac koji je, kako tvrdi Đanković, Funštajnu  čuvao njegov otac Mirko, ali i pare koje mu je u više navrata pozajmio.

Danas su u sudnici o ovome pričala i dva svedoka.

Svedok Cvetin Gajić vlasnik je menjačnice u kojoj je Đanković preko Western Union-a slao novac Funštajnu. On je ispričao da mu je, pre nego što je otputovao, Funštajn ostavio oko 12.000 evra da čuva u sefu u menjačnici.

„Dragan me zamolio ako može da ostavi kod mene novac neki Vlada pošto ide preko“, rekao je Gajić i objasnio da mu je Dragan Đanković prijatelj i da se druže od detinjstva.

„Što kod Vas da ostavi pare?“, pitao je sudija Velimir Lazović.

„Pa Dragan me zamolio“, odgovorio je svedok.

„Što nije kod sebe stavio?“

„Nesigurno mu je bilo da drži u kući“, rekao je Gajić i objasnio da u menjačnici ima veliki sef u kome može da drži novac na sigurnom.

„Trebalo je majka njegova (Funštajnova) da dođe po te pare, međutim, niko se nije pojavio“, nastavio je Gajić i ispričao da je posle nekog vremena pozvao Đankovića i pitao šta da radi sa novcem. Zatim je, na njegov predlog, novac odneo Đankovićevom ocu Mirku.

Potvrdu koju je potpisao sa Funštajnom pri preuzimanju novca bacio je, kako je ispričao, pošto novac više nije bio kod njega.

„Vi tako od svakoga uzmete 12.000 evra da čuvate?“, pitala ga je tužiteljka Mirjana Ilić.

„Pa dešava se, ima slučajeva, kada ljudi neće da drže pare“, stidljivo je odgovorio svedok.

„Od koga ste još uzeli novac, da čujem“, rekla je tužiteljka i dodala da time krši zakon s obzirom na to da nema ovlašćenje da čuva tuđi novac.

„Pa ne kršim zakon, nego eto, mislim učinim čoveku… Prijatelju sam hteo da učinim“, rekao je Gajić.

Podsetimo, španska policija je krajem avgusta prošle godine u Atlantskom okeanu, nedaleko od Azorskih ostrva, na brodu „Seascape“ pronašla 800 kilograma kokaina. Funštajn, kapetan broda, i njegova posada su tada uhapšeni, a Funštajn se trenutno nalazi u pritvoru u Španiji.

Nakon zaplene droge u Srbiji su uhapšeni Dragan Đanković, Mirko Đanković i Borislav Istijanović. Oni su su Funštajnu i drugim članovima grupe uplaćivali novac koji je korišćen za šverc kokaina, tvrdi tužiteljka Mirjana Ilić, ali u optužnici ne navodi na šta je tačno novac potrošen.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

Comments are closed.