Suđenje za „Jovanjicu 2” može da počne, podsećamo na detalje optužnice

Suđenje za „Jovanjicu 2” može da počne, podsećamo na detalje optužnice

Predrag Koluvija /plantaža "Jovanjice"

Optužnica u slučaju „Jovanjica 2” kojom se policajci i agenti bezbednosnih službi terete da su štitili Predraga Koluviju dok je na imanju svoje kompanije uzgajio više od tone marihuane postala je pravnosnažna i suđenje može da počne, potvrđeno je za KRIK u Apelacionom sudu u Beogradu.

Piše: Sara Smolović

Optužnica protiv policajaca i bezbednjaka koji se terete da su pomagali Predragu Koluviji podignuta je u novembru prošle godine, a pošto ju je potvrdio Apelacioni sud znači da suđenje može da počne. Ovo je druga optužnica u ovom slučaju i kolokvijalno se naziva „Jovanjica 2“, a prvom su Koluvija i njegovi saradnici optuženi za gajenje marihuane i po njoj je suđenje u toku.

Veće sudija Apelacionog suda u Beogradu koje je potvrdilo optužnicu činili su sudija Zoran Savić, kao predsednik, a članovi su bili sudija Zdravka Đurđević i predsednik ovog suda Duško Milenković. Sudija Savić je, između ostalog, javnosti poznat po tome što je bio predsednik sudskog veća koje je oslobodilo Stanka Subotića, ali i po tome što je sa poslovnim partnerom finansirao izgradnju apartmana vila „Pahulja” u centru Kopanika. Više o njemu pročitajte u ovom tekstu.

Policajci i agenti Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije optuženi su da su vlasniku „Jovanjice” Koluviji, dok je uzgajao više od tone marihuane, pružali bezbednosnu i logističku podršku. Dostavljali su mu poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, falsifikovanu dokumentaciju da je pripadnik Vojnoobaveštajne agencije i specijalne policijske registarske tablice, piše u optužnici. 

„Savet za bezbednost“

Koluvija je sa optuženim bezbednjacima imao čet-grupu „Savet za bezbednost“ u posebno napravljenoj tajnoj aplikaciji „Razgovor“. Tu su se, između ostalog, dogovarali ko će kada fizički dežurati na imanju, pravili planove kako da utiču na svedočenje čoveka koji je uhapšen sa, kako tvrdi tužilac Saša Drecun, marihuanom sa „Jovanjice“ plašeći se da ih ne ocinkari. 

U optužnici su citirani ovi razgovori, a iz njih se vidi i da su optuženi bezbednjaci i policajci nastavili da komuniciraju i nakon hapšenja Koluvije u novembru 2019. godine i dogovarali kako da utiču da medije da se ova vest ne proširi. 

„Mediji su sada najvažniji, da ne ode (vest o hapšenju). Vojne službe i BIA mogu da stopiraju medije”, napisao je tada u grupi optuženi policajac Radovan Bojović. 

Njegov kolega Milan Kendija i šef BIA-e na Zvezdari Aleksandar Tošić, takođe optuženi u ovom slučaju, otišli su na imanje „Jovanjice“ kada je policija u novembru 2019. tamo vršila pretres i pronašla zasade marihuane, piše u optužnici. Kendija je prisutnim policajcima rekao da je došao da proveri da li mu je brat (Koluvija) uhapšen, a Tošić im je rekao da sa Koluvijom ima izvestan odnos službenog tipa i zamolio ih da informacija o tome ne ode u medije. 

Plantaža „Jovanjice“ (foto: MUP)

Iz optužnice se vidi da je Koluvija često bio u strahu da će saradnici da ga otkucaju ili da će konkurencija da mu opljačka imanje. Kontakti iz BIA-e su ga savetovali šta da radi, ali i proveravali ko su ljudi za koje sumnja da ga prate, otkriva KRIK.

Tako, jednom prilikom je optuženi Tošić smirivao Koluviju nakon što je on primetio da mu neko nadgleda imanje, vidi se iz razgovora citiranih u optužnici. Tošić je posetio imanje i obavestio otpuženog narko-bosa da izgleda kao da je sve u redu, a Koluvija ga je pitao ima li pištolj. Tošić mu je odgovorio: „Ma daj, bato, šta će mi. Nismo u ratu. Ako neprijatelje prvo nađemo, onda ćemo sesti da vidimo kako ćemo se njih rešiti.” 

Tošić je Koluviji pokušao da objasni i da nema potrebe za agresijom jer on „radi zdravu sistemsku priču”. 

„Nemoj da ti unose agresivnu atmosferu u smislu borbe i nasilja, jer radiš zdravu sistemsku priču… Ovde možeš samo dva neprijatelja da imaš, a to su službe, za koje se borimo da im dokažemo da si veliki prijatelj. I konkurencija – koju trenutno nemaš,” pisao mu je agent BIA-e.

Sa nekima iz grupe „Savet za bezbednost“ Koluvija je imao malo drugačiji odnos, i iz njihove prepiske se vidi da on određuje pravila „igre“, odnosno određuje ko će šta da radi. 

„Ponesi utoku da se provozamo do imanja“, napisao je Koluvija policajcu Bojoviću jednom prilikom.

Jednog od svojih saradnika, Sergeja Mrđu, Koluvija je obavestio o planu podele oružja za čuvanje imanja:  „Kendža (Milan Kendija) će sad da podeli pumparice i heklere“, napisao je on, piše u optužnici.

Optužnica, međutim, ukazuje i na neke neobične poteze tužioca Drecuna koji vodi ovaj slučaj.

Iako je istraga o tome kako je Koluvija došao do specijalnih registarskih tablica koje koristi policija vodila ka bivšoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, ona u ovom postupku nije pozvana ni da svedoči.

Neki od policajaca koji su bili u kontaktu sa Koluvijom i njegovim saradnicima davali informacije pozvani su da svedoče. 

Među njima je Dejan Milenković, načelnik Službe za specijalne istražne metode, koji je Koluvijinom optuženom saradniku dao informaciju o policijskim dronovima. Tužiocu je rekao da je Koluviju upoznao kao čoveka koji može da mu pomogne u vezi sa bezbednosnim pitanjima jer je dobar sa svim obaveštajnim službama u Severnoj Makedoniji. 

Većina okrivljenih u ovom slučaju braniće se sa slobode, osim Koluvije kome se već sudi, Saše Vujisića agenta VOA-e koji je u bekstvu i Koluvijinog ličnog vozača Miloša Tofilovića koji je takođe u pritvoru. Tofilović je nedavno uhapšen zbog šverca heorina u međunarodnoj policijskoj akciji u kojoj je učestvovala i američka Agencija za borbu protiv protiv droga – DEA. 

Koluvija na sudu negirao da je gajio marihuanu

Koluviji i devetorici njegovih saradnika – radnika sa imanja „Jovanjice“  u Staroj Pazovi, trenutno se sudi da su uzgajili 1,6 tona marihuane. 

Koluvijina odbrana temelji se na tome da su biljke koje je on gajio bile isključivo industrijska konoplja, ona koja je u Srbiji zakonom dozvoljena, a ne indijska konoplja, poznatija kao marihuana. 

Njega brane čak četiri advokata, među kojima je i Vladimir Đukanović, narodni poslanik vladajuće Srpske napredne stranke, koji se Koluvijinom advokatskom timu pridružio kada je suđenje već otpočelo. 

Vulin na plantaži „Jovanjice“ (foto: screenshot)

Kako je KRIK ranije pisao Koluvija je gajio i dobre odnose sa različitim državnim funkcionerima, Među onima koji su posećivali njegovo imanje bili su aktuelni ministar policije Aleksandar Vulin, član gradskog veća Grada Beograda Dragomir Petronijević i bivši direktor „Koridora Srbije“ Zoran Babić. Niko od njih, međutim, u ovom slučaju nije ispitan. 

Više o optužnici pročitajte u priči: Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane.

Comments are closed.