Suđenje u slučaju „Tilt“ odloženo zbog bolesti advokata

Suđenje u slučaju „Tilt“ odloženo zbog bolesti advokata

Milovan Tadić desno (foto: krik.rs)

Suđenje Milovanu Tadiću, radniku obezbeđenja kluba „Tilt“ optuženom da je u decembru 2015. godine gostu kluba Slobodanu Vukiću naneo povrede od kojih je preminuo, nije održano više od godinu dana, a danas je odloženo zbog nedolaska Tadićevog advokata. 

Piše: Bojana Pavlović

Veštak koji je dodatno veštačio medicinsku dokumentaciju u vezi sa smrću Vukića došao je danas iz Niša da svedoči, međutim, u sudnici se zbog bolesti nije pojavio Tadićev branilac Nikola Ristović pa je suđenje odloženo.  

„Gde vam je dokaz da je bolestan?“, pitala je sudija Marija Anđelković koja je ljutito reagovala kada je ustanovila da neće moći da održi suđenje. 

Pripravnica je objasnila da je Ristović prethodne večeri dobio temperaturu i nije mogao da obezbedi zamenu, da se još nije testirao na virus korona, te da zbog toga nema uverenje, ali da će ga naknadno dostaviti sudu. 

„Ja sam napomenula da dolazi veštak i da ste dužni da obezbedite stručnog savetnika. Uradila sam ono što inače ne radim i juče sam telefonom zvala stručnog savetnika da se postaram da dođe. Zašto on nije došao?“, dodala je sudija. 

„Nadam se da su razlozi za izostanak opravdani jer ako nisu moraću da kolegu Ristovića kaznim, a moraće i da plati troškove suda“, navela je Anđelković. 

Suđenje u ovom postupku odlaže se više od godinu dana i poslednji put je održano u oktobru 2019. Od kad je počelo krajem 2017. suđenje je održano svega sedam puta, a devet puta je odloženo, te je utisak da se slučaj namerno odugovlači. Sudija Anđelković zakazivala je suđenja u proseku na tri meseca, a prošle godine nije održano nijednom. Sledeće je zakazano za kraj februara.

Slobodan Vukić preminuo je u januaru 2016. godine dve nedelje posle tuče sa obezbeđenjem noćnog kluba „Tilt“. Milovan Tadić optužen je da mu je zadao udarac u stomak koji je izazvao oštećenje unutrašnjih ograna, a kasnije i smrt. Vukić je doveden u bolnicu gde je ustanovljena tečnost u stomaku, odmah je operisan, a lekari su napisali da je tokom operacije uočen hematom. 

Veštaci koji su obavili prvo veštačenje tvrdili su da je usled udarca u stomak kod Vukića došlo do zapaljenskog procesa kao odgovora na povredu što je dovelo do smrti. 

Savetnik odbrane Slobodan Savić bio je izričit da udarac nije uzrok smrti već je sugerisao da je Vukić neadekvatno lečen i da hematom, na osnovu kog su veštaci zaključili da je udarac doveo do smrti, nije ni postojao. Savić koji se u postupku pojavljuje kao savetnik odbrane radio je i obdukciju.

Pošto je strategija odbrane da pokuša da dokaže da udarac u stomak koji je Tadić naneo Vukiću nije bio uzrok smrti, tražila je dodatno medicinsko veštačenje koje je sud odobrio.

Tadić je blizak grupi ubijenog kriminalca i vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi. Članovi ove grupe obezbeđivali su beogradske klubove i splavove i učestovali u više nasilnih događaja, a neki su se i  na ovom suđenju pojavili u svojstvu svedoka. 

Posle ubistva Stankovića, grupu je preuzeo njegov najbliži saradnik Veljko Belivuk. Belivuk je i sam učestvovao u tučama u klubovima koje je obezbeđivao zbog čega je i osuđen. On je oslobođen opužbi za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića, a Tadić je tokom suđenja redovno dolazio da ga podrži.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.