Suđenje u slučaju „Potočari“ počelo ispočetka

Suđenje u slučaju „Potočari“ počelo ispočetka

Policajci u Potočarima (foto: screenshot Al Jazeera)

Suđenje dvojici bivših policajaca Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću za odavanje službene tajne danas je počelo ispočetka u Višem sudu u Beogradu nakon što je promenjen sudija. Nastavak je zakazan za kraj novembra.

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Zoran Božović koji je preuzeo ovaj slučaj može da odluči da suđenje otvori za javnost. Ono se, podsetimo, već godinu i po dana odvija iza zatvorenih vrata jer je sudija Violeta Jovanović smatrala da postoji mogućnost da se uvidom u neke od dokaza „dovede u opasnost bezbednost zemlje“.

Do sada su u postupku saslušani policajci, a s obzirom da suđenje počinje ispočetka sudija Božović će ih ponovo pozvati da svedoče. Kako su ranije novinarima KRIK-a rekli advokati, policajci nisu imali dozvolu ministra Nebojše Stefanovića da na suđenju govore o ovom slučaju, tako da na mnoga pitanja nisu odgovarali.

Na suđenju u julu ove godine trebalo je da budu saslušani direktor policije Vladimir Rebić i nekadašnja državna sekretarka u Ministrarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović, međutim, oni se nisu pojavili, a suđenje je odloženo zbog promene sudije.

Tajna akcija u „Potočarima“

Dumanović i Trbović, bivši policajci Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje, optuženi su jer su u medijima govorili o nezakonitim akcijama u kojima su učestvovali, između ostalog i o detaljima policijske akcije iz jula 2015. godine, prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića komemorativnom skupu u Srebrenici. Tom prilikom dogodio se napad na Vučića.

Dok su još bili u službi, policajci su podneli krivičnu prijavu protiv svojih nadređenih navodeći da su im izdali naredbu za tajno snimanje. Kao jednu od odgovornih označili su i Dijanu Hrkalović, doskorašnju blisku saradnicu ministra Nebojše Stefanovića.

Imali su zadatak da na osnovu tajno snimljenog materijala u službenoj belešci opišu nekoliko napadača na Vučića, piše u krivičnoj prijavi koju su podneli. Policajci su, međutim, primetili da je zvanična dokumentacija lažirana i da je netačno navedeno da su tog dana radili na teritoriji Srbije, a ne Bosne i Hercegovine.

Krivična prijava koju su policajci podneli je odbačena, a oni su u decembru 2016. godine uhapšeni pod sumnjom da su nastupima u medijima odali službene tajne.

Dumanović i Trbović su nezakonito držani u pritvoru, utvrdio je Zaštitnik građana u izveštaju iz novembra 2017. godine.

Suđenje traje od marta 2018. godine.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.