Suđenje Tocilu: Kamere snimile kombi koji je navodno prevozio heroin

Suđenje Tocilu: Kamere snimile kombi koji je navodno prevozio heroin

Mladen Novaković Tocilo (foto: Udruženje građana Sveti Sava/ilustracija KRIK)


Na suđenju Mladenu Novakoviću Tocilu, optuženom da je organizovao kriminalnu grupu koja se bavila švercom heroina i kokaina, danas su pregledani snimci i fotografije sa naplatnih rampi na auto-putu na kojima se vidi kombi koji je, kako tvrdi tužilaštvo, prevozio drogu.

Piše: Bojana Pavlović

Snimci crnog kombija na naplatnim rampama kod Dimitrovgrada, Doljevca, Niša, Vodnja, Beograda, Malog Požarevca kojim je, kako navodi tužilaštvo, optuženi Velibor Cvetkov prevozio drogu, pregledani su na današnjem suđenju.

Cvetkov je optužen da je u blizini granice sa Bugarskom preuzimao drogu i prevozio je do naplatnih rampi gde su ga u kolima čekali saradnici Mladen Novaković i Saša Nikolić. Oni su mu, tvrdi tužilaštvo, davali znak da ih prati, a zatim su odlazili do „štekova“, odnosno mesta na kojima su krili drogu, u blizini Mladenovca. Tu su istovarali drogu, stavljali je u burad, a zatim zakopavali u zemlju.

Novaković i Nikolić brane se ćutanjem, a Cvetkov je priznao da je prenosio pakete, ali je naveo da nije znao šta je u njima. Na nekolicini snimaka, vidi se da Cvetkov u kombiju nije sam, već su sa njim i nepoznati suvozači. 

„To sam ja, a pored mene je moj drug Dragan. Išli smo verovatno za Sofiju“, rekao je danas Cvetkov.

„A ovaj brka, to je isto Dragan?“ pitao je sudija Vladimir Duruz. 

Cvetkov je oklevao desetak sekundi, delovalo je da ga je pitanje zateklo. 

„Ne morate da odgovorite“, dodao je sudija. „To je Vaše pravo.“

„Ne mogu da se setim“, zamuckivao je optuženi. „Ako je ovo vožnja do Surčina, vozio sam neke Turke na aerodrom. Ovo je čovek koji je išao da čeka te Turke“, rekao je Cvetkov koji je ranije objasnio da je povremeno prevozio putnike i tako obezbeđivao dodatni prihod.

Sud je predložio da se ne pregledaju svi snimci sa naplatnih rampi pošto su za događaje iz optužnice bitna samo četiri datuma, a Cvetkov je priznao da niko sem njega nije upravljao kombijem. Tužilac Goran Jović se saglasio sa predlogom. 

Osim snimaka i fotografija, pregledani su i zapisnici o veštačenju mobilnih telefona, kao i izveštaji policije o praćenju i prisluškivanju. 

Novaković, Nikolić i Cvetkov uhapšeni su u novembru prošle godine, a policija je prilikom hapšenja pronašla oko 77 kilograma heroina. Policija je procenila da droga vredi više od pet miliona evra, a osumnjičenima su prilikom hapšenja zaplenjeni i skupoceni automobili i motocikl. 

Novakovića je tužilaštvo označilo kao organizatora grupe koji je izdavao naređenja Nikoliću i Cvetkovu, ali i drugim članovima grupe koji još nisu identifikovani. Grupa je radila na teritoriji Mladenovca, Niša i juga Srbije, a heroin je navodno stizao iz Turske.

Najvažniji dokazi protiv grupe jesu snimci prisluškivanih razgovora pošto su optuženi neoprezno govorili o nelegalnom poslu – spominjali su novac, robu, štekove, a na nekoliko mesta otvoreno – drogu.

Novaković je inače ranije osuđivan za različita krivična dela. 

Sudija je danas istakao da su pregledati gotovo svi dokazi koje je predložilo tužilaštvo te će brzo zakazati završne reči.

Comments are closed.