Suđenje supruzi Šarićevog saradnika: Razgovor iz kafića dokaz za pranje novca

Suđenje supruzi Šarićevog saradnika: Razgovor iz kafića dokaz za pranje novca

Sudnica Višeg suda u Ustaničkoj (foto: KRIK)

Na današnjem suđenju Draginji Bajić, supruzi pokojnog saradnika narko-bosa Darka Šarića, sudija je u dokaze vratila tajno sniman razgovor poznatog fudbalskog menadžera za koji tužilaštvo tvrdi da dokazuje kako se prao novac na Zlatiboru. 

Piše: Milica Vojinović

Početkom novembra 2015. godine u kafiću koji se nalazi u sklopu sportskog balona „Corn“ na Voždovcu sastala su se četiri muškarca. Među njima je bio i fudbalski menadžer Zoran Njeguš koji će oko dve godine kasnije biti optužen da je prao novac za Vitomira Bajića, bliskog saradnika poznatog narko-bosa Darka Šarića.

U kafiću se Njeguš sastao sa Bajićevim kumom Borivojem Milićem, zvanim Jujo, Šarićevim advokatom Dejanom Lazarevićem i izvesnim Danilom Odovićem. Muškarac istog imena – Danilo Odović, dovođen je u vezu sa Šarićem. Reč je o bivšem policajcu iz Pljevalja, direktoru firme za obezbeđenje koja je povezana sa Šarićem.

Njeguš je na sastanak došao zabrinut jer je nešto ranije tog dana bio u policiji gde je saslušan u vezi sa njegovim poslovima, pa je od prisutnih tražio savete. Govorili su o tome šta im je činiti, ne sluteći da sve što kažu snima prislušni uređaj koji je policija postavila u istoj prostoriji da bi prikupila dokaze da Njeguš pere novac.

„Da li da iscepam ugovor?“, pitao je Njeguš Milića misleći na ugovor o kupovini lokala u tržnom centru na Zlatiboru u kom se nalazio noćni klub „Sunset“.

 „Pa to je nevažeći, nije overeno“, odgovara mu Milić.

Nekoliko minuta kasnije Milić nastavlja da teši Njeguša koji se plaši da će policija da ga uhapsi.

„Ne može ti niko ništa, imaš potpise, imaš sve, brate, nemoj da misliš o tome“, govori mu, na šta Njeguš odgovara: „Pa dobro.“

Iako su tokom jednočasovnog razgovora više puta prelazili na „lakše“ teme poput sporta i hrane, uvek bi se vratili na priču o poslovima.

Svedočenje veštaka
Danas je na suđenju svedočio veštak koji je analizirao poslove optuženog Nebojše Đokića koga tužilaštvo, osim za pranje novca, tereti i za utaju poreza. Njegovo veštačenje ide u korist tvrdnjama tužilaštva da je Đokić utajio porez. Advokati optuženih najavili su da će na sledećem suđenju primedbe na veštačenje izneti stručni savetnik odbrane.

Ovaj tajno snimljeni razgovor tužilaštvo je predložilo kao jedan od ključnih dokaza jer pokazuje Njeguševu umešanost u pranje novca kupovinom i prodajom lokala na Zlatiboru.

Sudija je najpre razgovor izbacila iz dokaza uz obrazloženje da fale policijski izveštaji koji pokazuju ko je snimao razgovor i na koji način.

Pošto se tužilac žalio na ovu odluku suda i u međuvremenu dostavio neophodnu dokumentaciju, sudija je danas saopštila da se dokaz ipak prihvata, kao i da će snimak razgovora biti pušten na narednom suđenju.

„Ovo je stravična zloupotreba Tužilaštva za organizovani kriminal… Oni poseduju ove izveštaje već četiri godine i ništa nisu dostavili“, pobunio se Njegušev advokat Aleksandat Aleksić danas, ali to nije promenilo odluku suda.

Podsetimo, u ovom postupku sudi se Zoranu Njegušu, Bajićevoj supruzi Draginji Bajić, Nebojši Đokiću, Nemanji Obradoviću i Željku Papiću. Tužilaštvo veruje da su oni učestvovali u pranju novca koji je Bajić zaradio švercom kokaina, ali i kupovinom i prodajom nekretnina i kompanija prikrivali njihovo stvarno vlasništvo kako bi sprečili da ih država oduzme. Svih petoro optuženih su negirali krivicu.

Vitomir Bajić je bio deo kriminalne grupe Darka Šarića koja trgovala drogom u Italiji, prema istrazi tamošnjih organa. Nakon što je 2010. godine uhapšen u Crnoj Gori izručen je Italiji gde je sledeće godine pronađen je mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji. Istraga je pokazala da je izvršio samoubistvo.

Njegov kum Jujo, koji nije optužen u ovom slučaju, blizak je i jednoj drugoj međunarodnoj kriminalnoj grupi koja se bavi švercom kokaina, poznatoj po nazivu „Grupa Amerika“.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.