Suđenje Šariću: Veštaci o poreklu novca

Suđenje Šariću: Veštaci o poreklu novca

Darko Šarić u sudnici (foto: printskrin)

U nastavku suđenja Darku Šariću i grupi optuženoj za pranje 22 miliona evra kokainskog novca komisija ekonomsko-finansijskih veštaka juče je predstavila nalaz i mišljenje o poreklu novca kojim su optuženi kupovali preduzeća u Srbiji. Tužilaštvo smatra da ovaj novac potiče od prodaje droge, dok odbrana tvrdi da je on stečen na legalan način.

Piše: Jelena Radivojević

Komisija veštaka ekonomsko-finansijske struke iz Gradskog zavoda za veštačenje istakla je da je njihov zadatak bio da ispitaju navode iz optužnice i utvrde poreklo novca kojim su kupovane firme, odnosno da ustanove da li su optuženi to radili u svoje ime i svojim novcem ili su preduzeća kupovali za Darka Šarića i njegovim parama.

Veštaci su naveli da je novac kojim su kupovana preduzeća dolazio iz sredstava kojima su raspolagale of-šor firme „Financial angels“, „Caramarilla Corporation“, „Lafino trade“, ali i parama pokojnog Dragana Dudića Frica, kao i optuženih advokata Andrije Krlovića i Radovana Štrpca. Tužilaštvo tvrdi da su ove kompanije korišćene kako bi se novac stečen švercom kokaina ubacio u legalne tokove – najčešće tako što su davale pozajmice domaćim preduzećima koja, ukoliko ne vrate pozajmljeni novac, prelaze u vlasništvo ofšor kompanija Šarićevih saradnika.

Naglasili su da su mogli da analiziraju samo dokumentaciju koja je predstavljena kao dokaz na suđenju, te da su često ostajali bez krajnjeg odgovora o poreklu novca.

Deo novca, prema dostupnoj dokumentaciji, potiče iz obavljenih poslova, datih zajmova i kredita kao i lične imovine, međutim, veštaci su naglasili da nisu imali dovoljno dokaza koji bi im omogućili da do kraja utvrde da li su navedeni poslovi stvarno obavljani.

Veštaci su takođe ostavili sudu da utvrdi da li su Krlović i Štrbac stvarno raspolagali tolikim sumama novca, ali su rekli da nisu naišli na dokument koji bi svedočio o tome da su pare dobijali od nekog drugog i kasnije predstavljali kao svoje.

Šarićev advokat Branislav Popovac imao je nekoliko pitanja, između ostalog, i da li su analizom dokumentacije naišli na bilo koji dokument koji bi mogao da se smatra spornim.

Veštaci su rekli da su konstatovali sve novčane tokove i da nigde nisu naišli da je neki transfer bio problematičan za banku koja ga je obavljala, kao i da postoji dokument Ministarstva finansija kojim se potvrđuje da je višemilionski transfer proveravan pre nego što je odobren, ali da je bio „čist“.

Suđenje se nastavlja danas, kada će optuženi i tužilac moći da postavljaju pitanja veštacima.

Šarić i članovi njegove grupe terete su da su 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji.

Najčešće je to bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora, navodi se u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal.

Advokati odbrane insistirali su tokom postupka da se uradi ekonomsko-finansijsko veštačenje kako bi dokazali da je novac legalnog porekla, te da nema reči o pranju novca.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za pranje novca

1 Comment

  1. Da ovaj Darko moj prijatelj i rodna gruda robija i da ima tako tesku optuznicu…a toliko je imao prijatelja i kapitala…i na kraju ce biti slobodan to ce narod videti..