Suđenje Šariću: Prihvaćeni novi dokazi odbrane

Suđenje Šariću: Prihvaćeni novi dokazi odbrane

Šarić u sudnici (foto: printskrin)

Sudsko veće konstatovalo je danas da je prihvatilo nove dokaze koje su predložili advokati Darka Šarića i drugih optuženih za pranje novca. Uprkos protivljenju tužioca, ta dokumentacija će biti poslata na dopunsko veštačenje, a suđenje će biti nastavljeno krajem juna.

Piše: Jelena Radivojević

„Tužilac se pisano izjasnio, ali za one koji nisu videli, protivio se predlozima, kako za izvođenje pisanih dokaza, tako i za dopunsko veštačenje“, rekao je sudija Siniša Petrović na početku današnjeg suđenja.

Sudija je kazao da je tužilac Saša Ivanić svoju odluku obrazložio time da su advokati, prema zakonu, bili obavezni da dokaze predlože onda kada su za njih saznali, a ne godinama kasnije.

Sudsko veće odlučilo je, međutim, da ove dokaze prihvati. Među njima su dokumenta o poslovanju optuženih i njihovih firmi, a koja su predložili advokati optuženih Darka Šarića, Andrije Krlovića, Radovana Štrpca i Bobana Stojiljkovića.

„Sudsko veće smatra da novi dokazi mogu dovesti do rasvetljavanja ovog slučaja. Pretežniji je sam značaj činjeničnih dokaza od prekluzije (zakasnelog dostavljanja dokaza, prim. aut.)“, rekao je sudija Petrović.

Dodao je da će ova dokumentacija biti dostavljena sudskim veštacima na dopunsko ekonomsko-finansijsko veštačenje.

Dokumentacija koju je dostavila Šarićeva odbrana pribavljena je od crnogorske „Prve banke“, a odnosi se na poslovanje firme „Lafino trade LLC“ iz Delavera, koju je tužilaštvo označilo kao jednu od firmi kroz koje je Darko Šarić prao novac.

Novinari KRIK-a i OCCRP-ja ranije su otkrili da su vlasnici ove firme braća Darko i Duško Šarić i da su je koristili prilikom prodaje kompanije za distribuciju cigareta i štampe „Štampa sistem“ nemačkom medijskom koncernu Vac (WAZZ) za 29 miliona evra. Takođe su otkrili da je „Prva banka“, porodična banka crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, opsluživala Šarićeve kompanije, među kojima i „Lafino trade“ i davala im neobično povoljne uslove za dobijanje kredita. Detaljnije pročitajte ovde.

Šarić i drugi optuženi terete su da su 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji. Najčešće je to bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora, navodi se u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal.

Suđenje će biti nastavljeno u poslednjoj nedelji juna, do kada bi trebalo da bude gotovo dopunsko veštačenje. Planirano je da tada u sud dođu i veštaci kako bi mogli da odgovaraju na pitanja koja budu imali advokati, tužilac i sudije.

Dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem možete pronaći u našoj bazi dokumenata

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za pranje novca

Comments are closed.