Suđenje Šariću ponovo odloženo, advokati kažnjeni

Suđenje Šariću ponovo odloženo, advokati kažnjeni

Darko Šarić (foto: KRIK)

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Suđenje Darku Šariću i njegovoj grupi u postupku za pranje kokainskog novca danas je 23. put odloženo jer se nekoliko advokata nije pojavilo u sudu. Ovaj slučaj posebno je usporen u poslednjih pola godine, od kada gotovo nijedno ročište nije održano.

Piše: Jelena Radivojević

Advokati Dejan Lazarević i Marko Kljajević koji zastupaju nekoliko članova Šarićeve grupe optuženih za pranje novca nisu se danas pojavili na suđenju. Sudija Siniša Petrović, koji vodi ovaj postupak, zato ih je kaznio sa po 120.000 dinara.

Sudija je rekao da su ga advokati obavestili da se neće doći, ali da nisu dali valjano opravdanje.

Advokati su, naime, u dopisu sudu naveli da je za kraj februara zakazano drugo suđenje Šarićevoj grupi, za šverc kokaina, pred Apelacionim sudom pa im je, navodno, potrebno vreme da se pripreme za taj postupak. Zato su zatražili da se ovo suđenje, za pranje novca, odloži za mart. 

Sudija Petrović im je još na prošlom ročištu rekao da to nisu pravi razlozi da se izostaje sa ovog suđenja, ali oni danas ipak nisu došli – zbog čega su novčano kažnjeni.

Zbog njihovog izostanka sudija je odložio današnje suđenje, po 23. put od kada je počelo.

Na prošlom suđenju rekao je da su advokati i optuženi insistirali da se suđenje okonča što pre sve do septembra, za kada su bile zakazane završne reči, a da od tada suđenja samo odlažu. Sudija Petrović  Šariću sudi gotovo deset godina i to u dva postupka – za šverc kokaina i pranje novca.

Suđenja ovoliko dugo traju, upravo i zbog čestih odlaganja tokom prethodnih godina. Iako u poslednje vreme sudija Petrović insistira da se završi postupak za pranje novca, on je takođe odgovoran za mnoga odlaganja u ova dva predmeta. Prethodnih godina prihvatao je gotovo svaki zahtev advokata da se suđenje odloži – čak i kada to nije bilo neophodno. Tako je jednom suđenje za šverc kokaina, inače najveće u zemlji, sudija Petrović odložio kako bi jedan od advokata mogao da ode na privatnu parnicu.

Šarić je u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, ali su se tužilaštvo i njegova odbrana žalili na presudu, pa se trenutno čeka da Apelacioni sud odluči o ovom slučaju.

Osim toga, Šariću i njegovoj grupi sudi se zbog sumnje da su oprali 22 miliona evra kokainskog novca tako što su kupovali preduzeća u privatizaciji i davali pozajmice i kredite i sklapali fiktivne ugovore, tvrdi Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Sve vesti sa suđenja za pranje novca pročitajte ovde.

Comments are closed.