Suđenje policajki bliskoj kavačkom klanu: „Bilo mi je žao i tada i sada“

Suđenje policajki bliskoj kavačkom klanu: „Bilo mi je žao i tada i sada“

Marija Nikolić u holu suda (foto: krik.rs)

Policajka Marija Nikolić, kojoj se sudi jer je posle ubistva člana kavačkog klana iznela iz kola njegov pištolj i bacila ga u kontejner, danas je u svojoj odbrani u ponovljenom postupku istakla da se ne oseća krivom. Suđenje se nastavlja u septembru kada će ponovo biti saslušan veštak koji je posvedočio da je policajka posle ubistva bila u stanju smanjene uračunlljivosti.

Piše: Bojana Pavlović

„Ostajem pri svemu što sam ranije rekla – da nisam kriva i da se ne osećam krivom. Nisam imala nameru da počinim krivično delo koje mi se stavlja na teret. Situacija je bila takva kakva je. Bilo mi je žao i tada i sada“, rekla je kratko policajka u svojoj odbrani u ponovljenom postupku.  

Nikolić je bila u automobilu kada je ubijen njen kum Davorin Baltić, inače bitan član kavačkog kriminalnog klana, a posle pucnjave je uzela njegov pištolj, iznela ga iz kola i bacila u kontejner zbog čega je optužena.

Ona je u januaru osuđena na godinu dana kućnog zatvora bez nanogice – kaznu koja je dvostruko manja od minimalne zakonske kazne za neovlašćeno nošenje pištolja. Sudija Zoran Božović objasnio je da je ovakvu kaznu izrekao pošto je veštak posvedočio da je ona bila u stanju smanjene uračunljivosti.

Apelacioni sud je, međutim, smatrao da presuda ne sadrži obrazloženje na osnovu kog je doneta takva kazna, pa ju je ukinuo i naložio novo suđenje. Ponovljeni postupak koji je počeo danas ne bi trebalo da dugo traje pošto su tužilac i odbrana istakli da ostaju pri navodima koje su ranije izneli i nemaju nove dokazne predloge.

Sporno je bilo veštačenje njenog psihološkog stanja zbog čega će sud ponovo ispitati veštaka Branka Mandića. Pošto se on danas nije pojavio, iako je bio pozvan, suđenje će se nastaviti u septembru.

Sudija kom su nestali predmeti
Suđenje je u ovom slučaju počelo ispočetka 2019. kada je predmet dodeljen sudiji Zoranu Božoviću. Protiv Božovića se pre desetak godina vodio krivični postupak jer je nestalo 13 predmeta u kojima je sudio. Božović je navodno predmete odneo kući da bi napisao presude i nikada ih nije vratio u sud, pisalo je u prijavi koju je protiv njega podnela predsednica suda u kom je radio. Tužilaštvo je prijavu odbacilo i navelo da nije moglo da utvrdi ko je kriv za nestanak predmeta. Više o postupku protiv sudije pročitajte ovde.

Veštak je ranije utvrdio da je policajka bila smanjeno uračunljiva posle pucnjave i da je pištolj bacila jer se plašila da će se ubice vratiti. Tužilaštvo je ovo osporavalo pošto je Nikolić u tom trenutku više od deceniju bila policijski službenik.

„Da li ste za 12 godina koristili vatreno oružje ili prisustvovali korišćenju?“ pitao je danas Mariju Nikolić njen branilac Denis Bećirić, a ona je odgovorila odrično.

„Ovo pitam jer tužilaštvo i mediji ističu da je pogrešno procenjeno njeno stanje pošto je ona policajac“, dodao je on, pa pitao „Da li ste imali svest da iznošenjem tog pištolja vršite krivično delo“, upitao ju je dalje.

„Nisam, nisam tada razmišljala ni o čemu“, rekla je Nikolić.

Nije znala da je kum kriminalac

Podsetimo, Davorin Baltić je, prema policijskim informacijama, bio istaknuti član kavačkog kriminalnog klana, a ubijen je u januaru 2018. dok je kolima prilazio garaži zgrade u kojoj je stanovao. Dvojica napadača ispalila su na automobil više hitaca i on je preminuo na licu mesta. Nikolić je bila na mestu suvozača i ostala je neozleđena. Posle pucnjave iz kola je iznela Baltićev pištolj i bacila ga u kontejner u susednoj ulici.

Ona je na sudu ispričala da je potom pozvala načelnika i rekla mu šta se dogodilo, a da je pištolj spomenula tek kasnije.

Nikolić je na suđenju objasnila da je ubijeni Baltić bio njen kum i da nije znala da je kriminalac iako je za njim bila raspisana poternica. Rekla je da je tog dana sa njim otputovala do Kopaonika, jer tamo nikad nije bila, da je obilazila Kopaonik dok je kum bio na satanku i da su se u Beograd vratili uveče istog dana.

Novinari KRIK-a došli su do fotografije koja pokazuje da su se i Baltić i Nikolić tog dana na Kopaoniku sreli sa članom navijačke grupe „Janjičari“ koja je bliska kavačkom klanu, ali je ipak razlog njihovog sastanka ostao nepoznat.

Ova fotografija nije predložena kao dokaz na sudu. Niko se nije bavio njenom bliskošću sa kriminalcima. Nikolić i dalje radi u MUP-u.

Više o ubistvu Baltića i kriminalnom ratu u kom je ubijen pročitajte ovde

Comments are closed.