Suđenje novinarkama KRIK-a po tužbi Nikole Petrovića trajalo nekoliko minuta, sledeće zakazano za februar

Suđenje novinarkama KRIK-a po tužbi Nikole Petrovića trajalo nekoliko minuta, sledeće zakazano za februar

Nikola Petrović (foto: EMS)

Suđenje novinarkama KRIK-a po tužbi Nikole Petrovića, nekadašnjeg direktora Elektromreže Srbije i kuma predsednika države Aleksandra Vučića, danas je trajalo svega nekoliko minuta. Sudija Dragan Nešić učesnicima u postupku je ponudio pomirenje, a pošto do njega nije došlo, odlučio je da suđenje okonča i sledeće zakaže za kraj februara. 

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Nešić pokušao je da, u skladu sa zakonom, pomiri Petrovića i tužene novinarke KRIK-a Draganu Pećo i Vesnu Radojević, pa su svi osim njih napustili sudnicu na nekoliko minuta. Po povratku u sudnicu, Nešić je kazao da mirenje nije uspelo i nastavak suđenja zakazao za kraj februara.

Advokatica novinarki KRIK-a Kruna Savović predložila je da se suđenje nastavi odmah danas pošto su svi bili prisutni, ali je sudija Nešić to odbio.

„Koleginice, sud rukovodi postupkom, a ne Vi. Ne može istog dana i mirenje i glavni pretres“, rekao je sudija i zakazao novi datum.

Petrović je, podsetimo, protiv novinarki KRIK-a podneo krivičnu tužbu zbog teksta u kome su otkrile, između ostalog, da je bio vlasnik ofšor firme u Luksemburgu i da je preko nje ušao u posao sa biznismenom sa kriminalnim vezama Stankom Subotićem, od koga je ispod cene kupio avio-kompaniju. Priča je bila deo međunarodnog istraživanja „Otvoreni Luksemburg”.

U tužbi se navodi da su novinarke KRIK-a nezakonito koristile Petrovićeve lične podatke – iako u tekstu uopšte nema takvih podataka, već su u pitanju informacije o kompanijama koje potiču iz zvaničnih dokumenata.

Zanimljivo je da Petrović tužbom ne traži novčanu, već zatvorsku kaznu za novinarke – dva meseca za Pećo i mesec dana za Radojević. 

Petrovićeva tužba jedna je od 11 koje su podnete protiv novinara i urednika KRIK-a, a koje oni smatraju SLAPP tužbama, odnosno tužbama koje se podnose isključivo sa ciljem zastrašivanja i pritiska, kako više ne bi pisali o toj temi. Više o ostalim tužbama pročitajte ovde.

Pomozite nam da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju. Možete da donirate KRIK putem Pejpala ili uplatnice u banci i pošti. Više informacija o tome kako da nas donirate pročitajte na ovom linku

Comments are closed.