Suđenje novinarkama KRIK-a po tužbi Nikole Petrovića kreće ispočetka

Suđenje novinarkama KRIK-a po tužbi Nikole Petrovića kreće ispočetka

Nikola Petrović (foto: ems.rs)

Suđenje novinarkama KRIK-a Dragani Pećo i Vesni Radojević po tužbi Nikole Petrovića, nekadašnjeg direktora Elektromreže Srbije i kuma predsednika države Aleksandra Vučića, danas je počelo ispočetka pošto je promenjen sudija. Petrović je novinarke KRIK-a tužio zbog teksta u kome su otkrile, između ostalog, da je ispod cene kupio avion od biznismena sa kriminalnim vezama Stanka Subotića, kao i da je tajno ušao u niz poslova u Srbiji.

Piše: Bojana Jovanović

Jutrošnje suđenje privuklo je veliku pažnju, pa su osim novinarki KRIK-a u sudnici bili i predstavnik međunarodne novinarske organizacije Reporteri bez granica, predstavnici novinarskih udruženja NUNS-a i UNS-a, kao i novinarka Cenzolovke. Izostao je jedino Petrović koji, kako je naveo njegov advokat, u sud nije mogao da dođe zbog poslovnog putovanja. 

Zbog dužeg bolovanja sudije koja je prethodnih godinu i po dana vodila ovaj postupak, ona je promenjena i predmet je dodeljen sudiji Draganu Nešiću. Nešić je danas samo konstatovao ovu promenu i sledeće suđenje zakazao za kraj godine.

Petrović je, podsetimo, protiv novinarki KRIK-a podneo krivičnu tužbu zbog priče iz međunarodnog istraživanja „Otvoreni Luksemburg”, a koja otkriva da je Petrović bio vlasnik ofšor firme u Luksemburgu i da je preko nje tajno ušao u različite poslove u Srbiji. Koristeći ovu firmu, između ostalog, Petrović je ušao u poslovnu saradnju sa biznismenom sa kriminalnim vezama Stankom Subotićem, od koga je ispod cene kupio avio-kompaniju. 

Petrović u tužbi tvrdi da su novinarke KRIK-a nezakonito koristile njegove lične podatke – iako u tekstu uopšte nema takvih podataka, već su u pitanju informacije o kompanijama koje potiču iz zvaničnih dokumenata. Zanimljivo je i da tužbom ne traži novčanu kaznu, već zatvor – dva meseca za Pećo i mesec dana za Radojević.     

Petrovićeva tužba jedna je od 11 koje su podnete protiv novinara i urednika KRIK-a, a koje oni smatraju SLAPP tužbama, odnosno tužbama koje se podnose isključivo sa ciljem zastrašivanja i pritiska, kako više ne bi pisali o toj temi. Više o tome pročitajte u tekstu:

KRIK zatrpan tužbama ljudi bliskih režimu

Comments are closed.