Suđenje kruševačkoj kriminalnoj grupi: „Ovde su ubili onog smrdu“

Suđenje kruševačkoj kriminalnoj grupi: „Ovde su ubili onog smrdu“

Zoran Jotić/Viši sud (foto: arhiva/KRIK)

Slušanje prisluškivanih razgovora kruševačkog kriminalca Zorana Jotića i njegovih saradnika nastavljeno je na današnjem suđenju ovoj grupi, a u njima se moglo čuti i kako Jotić komentariše ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca za koje mu se sada sudi. Osim ovoga, danas je svedočio prijatelj ubijenog Vojina Stankovića koji je prisustvovao ubistvu.

Piše: Milica Vojinović

„Ovde su ubili onog smrdu… Tu na vrata, pi*ka“, kaže Jotić svojoj ćerki Evi u jednom od nekoliko razgovora koji su pušteni u sudnici, a desili su se početkom februara 2019. u Jotićevim kolima.

Kako tužilaštvo tvrdi, Jotić priča o ubistvu Dejana Stankovića, a u nastavku razgovora ćerka ga pita zašto nije pobegao u hotel iz kog je izašao kada je ugledao ubicu.

„Gde da pobegne bre? Trčao bi ovaj za njim.“

Stanković je ubijen 2018. ispred hotela „Golf“ u Kruševcu, a Jotić se tereti da je naredio njegovo ubistvo. Kao izvršilac optužen je Stefan Radulac, kome su, kako tvrdi tužilaštvo, prilikom bekstva pomogli Iva i Vuk Petrović, deca Jotićevog ubijenog saradnika i prijatelja Gorana Petrovića Pete.

Tužilaštvo tvrdi da je ubistvo Dejana Stankovića bilo osveta za Petrovića, pošto je Jotić verovao da ga je ovaj ubio. Petrović je ubijen 2015. u teretani kruševačkog hotela ispred kog je kasnije upucan Stanković.

„Samo mi krivo što ga ne ubi unutra, u teretani gde je ubijen Peta“, čuje se kako Jotić govori u razgovoru koji je prisluškivalo tužilaštvo, a zatim ponovo komentariše mesto gde je ubijen Stanković „Ovde mu je duša izašla, ona pokvarena“.

Na pitanje sudije šta ima protiv ubijenog Stankovića Jotić je odgovorio:

„Imam protiv tog hotela, tu su četiri čoveka nastradala, ja sam jednom ušao i nikad više, to je za mene ukleto mesto.“

Jotić je potom detaljnije objasio ovo navodeći da iako je ranije bio kućni prijatelj sa Stankovićem, nakon njegovog ubistva je saznao šta je on sve radio.

„Zato je on posle toga za mene bio smrda“, kazao je Jotić.

„Izvadio ruke iz džepova i zapucao

Mesec dana pre ubistva Dejana Stankovića u Kruševcu je ubijen njegov sin Vojin, a za to ubistvo optužen je takođe Radulac. 

O ovom zločinu govorio je danas očevidac Predrag Pavlović, koji se ranije zvao Vuk Jovanović, ali je u međuvremenu promenio ime. 

Pavlović je ispričao da je Vojina Stankovića poznavao 10 godina, da su se družili, ali da se nisu viđali često. Neposredno pre ubistva, međutim, prolazio je automobilom pored restorana u kom je Vojin sedeo sa prijateljima i prihvatio je njihov poziv da im se priduži. Sedeli su oko 15 minuta i krenuli prema automobilu kada je Vojin zapazio Radulca.

„Obratio se ovom dečku ’Ti, ti, izvadi ruke iz džepova’, tako nešto“, rekao je svedok.

„I šta se onda dogodilo“, pitala je sudija Zorana Trajković.

„Dečko je izvadio ruke iz džepova i zapucao.“

Svedočenje je u suprotnosti sa onim što je Radulac ispričao na sudu. On tvrdi da je ubio Vojina jer se bojao da će ovaj njega napasti jer se prethodno posvađao sa njegovim sinom. On je ranije ispričao da je Vojin posegao za torbicom kada ga je ugledao, ali je svedok danas ovo opovrgao.

Pavlović je potvrdio samo Radulčevu tvrdnju da se Vojin njemu prvi obratio.

„Mislim da se nisi ti prvi obratio njemu, nisam čuo.“

Nakon što je Radulac ubio Vojina zbog ličnog sukoba sa njim, Jotić ga je nagovorio da ubije i Vojinovog oca Dejana rekavši mu da ako to ne uradi ovaj će ubiti njega da bi osvetio sina, utvrdilo je tužilaštvo u istrazi.

Igor Gajić, Saša Zorana, Iva i Vuk Petrović optuženi su da su pomogli Radulcu da pobegne sa mesta ubistva i da se sakrije u Bosni i Hercegovini.

Radulac je priznao ubistvo Vojina tvrdeći da ga je ubio u samoodbrani, dok su on i ostali optuženi negirali da su deo kriminalne grupe i da su učestvovali u ubistvu Dejana Stankovića.

Optuženom šefu grupe Jotiću sudilo se i ranije. Osuđen je jer je devedesetih godina predvodio nasilnu kriminalnu grupu koja se uglavnom bavila reketiranjem lokalnih biznismena, krijumčarenjem droge i oružja, a iz zatvora je izašao nekoliko meseci pre ubistva Ždrokinca.

Ubijeni Ždrokinac u javnosti je bio poznat po slučaju ubistva kruševačkog stomatologa Milutina Rokića. Njemu se sudilo za ovu likvidaciju, ali je oslobođen jer sud nije mogao da utvrdi da li je DNK pronađen na mestu ubistva pripadao njemu ili njegovom bratu blizancu. Ždrokinac je godinama živeo u Južnoj Africi, a označen je i kao ubica Gorgije Darmanovića koji je likvidiran na Novom Beogradu 2018. godine.

Više o suđenju Jotiću pročitajte ovde

Comments are closed.