Suđenje Draginji Bajić: Veštak o poslovima jednog od optuženih

Suđenje Draginji Bajić: Veštak o poslovima jednog od optuženih

Draginja Bajić (foto KRIK)

Na današnjem suđenju Draginji Bajić, supruzi pokojnog Vitomira Bajića, saradnika optuženog narko-bosa Darka Šarića, svedok i veštak govorili su o poslovanju firme koja je, kako tvrdi tužilaštvo, korišćena za pranje kokainskog novca.

Piše: Milica Vojinović

Svedok Igor Vojinović bio je direktor firme „Parket planet“ od 2007. do 2009. godine.

Ovu kompaniju osnovao je Vitomir Bajić, a da bi izbegao da mu je država privremeno oduzme s obzirom na to da se protiv njega vodio postupak zbog šverca droge, prebacio ju je 2010. godine na optuženog Nebojšu Đokića, piše u optužnici. Na firmu je upisana i imovina vredna gotovo 240.000 evra koju je Bajić kupio novcem stečenim od šverca kokaina, tvrdi tužilaštvo.

Bajić je i nakon promene vlasništva ostao stvarni vlasnik firme, dok je Đokić u njoj bio fiktivno, tvrdi tužilaštvo.

Đokiću se sada sudi za pranje novca, ali  i zbog utaje poreza jer je, prema optužbama, podizao novac sa računa „Parket planeta“ koji je uplatio Bajić, a nije platio porez.

Vojinović je danas na sudu ispričao da je kao direktor firme dnevno uplaćivao po 14.000 evra na bankovni račun ove kompanije. Na pitanje tužioca Saše Ivanića objasnio je da je uplaćivao toliko jer je za više iznose banka proveravala poreklo novca.

Đokićevog advokata Dalibora Katančevića zanimalo je da li je prema mišljenju svedoka Đokić bio stvarni ili fiktivni vlasnik „Parket planeta“.

„Pa mislim da je bio pravi vlasnik, govorio mi je da je ostao bez para jer je uložio mnogo u firmu“, rekao je Vojinović.

Nakon njega za govornicu u sudnici stao je finansijski veštak Jovan Mijaković čiji je zadatak bio da utvrdi da li je Đokić izbegao da plati porez.

Veštak o utaji poreza

Njegova analiza potvrđuje optužbe tužilaštva i pokazuje da je Đokić imao obavezu da plati porez s obzirom na to da je podizao novac sa računa firme koji se u knjigama vodio kao pozajmica Vitomira Bajića.

Advokati su nastojali da ospore ove tvrdnje predočivši veštaku uplatnice pokazuju ko je uplaćivao novac na račun firme na šta je on kazao da je veštačenje uradio na osnovu knjigovodstvenih kartica.

„Vi ste na uvid od tužilaštva dobili narezane spise predmeta, da li ste videli te uplatnice?“, upitao je tužilac Ivanić.

„Nisam, iskreno da Vam kažem, a gledao sam“, odgovorio je Mijaković.

Na Ivanićev zahtev sudija je veštaku naložila da ponovo pogleda dokumenta i da se nakon toga izjasni da li ostaje pri svom nalazu.

Mijakovićevo veštačenje kritikovao je stručni savetnik odbrane Ivan Raonić navodeći da porez nije ni trebalo da se plati, kao i da sve može da se pripiše grešci računovođa koje su uknjižile transakcije.

„Ali ni računovodstvena greška nema nikakve implikacije na poresku obavezu jer nije bilo predmeta oporezivanja“, kazao je Raonić.

Razgovor iz kafića na sledećem suđenju
Na današnjem suđenju, kako je to prošli put najavila sudija Vukotić, trebalo je da bude pušten prisluškivani razgovor iz jednog beogradskog kafića za koji tužilaštvo tvrdi da dokazuje kako se prao novac na Zlatiboru.
Zbog tehničkih problema, ali i izostanka glavnog aktera ovog razgovora – optuženog Zorana Njeguša, koji nije došao zbog zdravstvenih problema, sudija je odlučila da se slušanje ovog razgovora odloži za sledeće ročište.

Podsetimo, u ovom postupku prvooptužena je Draginja Bajić, supruga Vitomira Bajića, a sudi se i  Nemanji Obradoviću, Željku Papiću, Nebojši Đokiću i fudbalskom menadžeru Zoranu Njegušu zbog sumnje da su prali Bajićev novac.

Bajićeva supruga se sumnjiči da je oprala oko 240.000 evra kokainskog novca tako što je 2010. godine ovim novcem kupila stan na Novom Beogradu, da bi ga kasnije prebacila na jednog od optuženog i tako sakrila da je pravi vlasnik bio Vitomir Bajić.

Bajić je bio saradnik Darka Šarića, a uhapšen je 2010. u Crnoj Gori u operaciji „Loptice“ organizovanoj kako bi se razbio Šarićev klan. Pošto su ga italijanski organi sumnjičili da je bio deo grupe koja je švercovala drogu u Italiji izručen je ovoj zemlji.

Nije, međutim, dočekao presudu. Pronađen je mrtav u svojoj ćeliji u zatvoru, a istraga je pokazala da je izvršio samoubistvo.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.