Suđenje Cvijoviću za šverc kokaina počeće ispočetka zbog promene sudije

Suđenje Cvijoviću za šverc kokaina počeće ispočetka zbog promene sudije

Radosav Cvijović levo (foto:krik.rs)

Suđenje Radosavu Cvijoviću Cviki i njegovom zetu Slavku Pavlovu za međunarodni šverc kokaina otkazano je danas jer je, kako KRIK saznaje, sudija Snežana Jovanović koja je predsednica veća u ovom postupku napredovala i od januara će suditi u Apelacionom sudu u Beogradu. Suđenje je počelo u oktobru 2019, a ove godine je već jednom počinjalo iznova zbog promene člana sudskog veća.

Piše: Jelena Radivojević

Predsednica sudskog veća koje je sudilo Cvijoviću i Pavlovu Snežana Jovanović napredovala je u Apelacioni sud u Beogradu gde će suditi od januara, pa je zbog toga današnje suđenje otkazano, rekao je novinarki KRIK-a advokat Marko Kljajević. Ni on nije bio obavešten da suđenja neće biti, a informaciju je dobio na pisarnici kada je došao u sud.

Suđenje koje je počelo u oktobru 2019. će zbog ovoga morati da krene ispočetka. Isto se dogodilo i u januaru ove godine kada je jedan od članova veća, sudija Dragan Milošević prešao u Apelacioni sud, a u ovom postupku ga zamenila koleginica Nataša Albijanić.

Sudija Jovanović juče izrekla presudu
Sudija Jovanović juče je osudila članove nekadašnje Državne bezbednosti na 100 godina zatvora zbog učešća u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije i deluje da je to bila poslednja odluka koju je donela u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu. Jovanović je učestvovala u donošenju odluka u javnosti poznatim i velikim slučajevima, a bila je deo veća koje je donelo dve presude kontroverznom biznismenu Stanku Subotiću – osuđujuću i oslobađajuću, ali i oslobađajuću presudu kriminalcu Luki Bojoviću. Pri donošenju ove pesude prekršen je zakon, kako je utvrdio Vrhovni kasacioni sud. Više o sudiji i slučajevima u kojima je sudila pročitajte u

našoj bazi Prosudi ko sudi.

Cvijović, crnogorski državljanin koji živi u Novom Sadu, uhapšen je u novembru 2017. zajedno sa zetom Slavkom Pavlovim. Tužilaštvo tvrdi da je organizovao kriminalnu grupu koja je tokom 2017. godine kupila i prodala najmanje 31 kilogram kokaina u više zemalja Zapadne Evrope. Grupa je operisala u Srbiji, Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Holandiji i Slovačkoj, navodi se u optužnici.

Među glavnim dokazima tužilaštva u ovom postupku su prisluškivani telefonski razgovori koji navodno dokazuju da je Cvijović organizator jer je planirao kupovinu, skladištenje i prevoz droge, načelno je delio zadatke, ali i nagrade članovima grupe. Tužilaštvo nije uspelo da otkrije ko je bio Cvijovićev dobavljač pa je optužnici označen samo kao „Crnogorac“.

Članovi grupe su, piše u optužnici, kokain preuzimali od „Crnogorca“ u Roterdamu i automobilima prevozili do preprodavaca u Evropi.

Glavni adut Cvijovićeve i Pavlovljeve odbrane je to što prilikom hapšenja kod njih nije nađena droga. Istog dana uhapšen je Cvijovićev sin Branislav u Pragu i kod njega je pronađeno osam kilograma kokaina i 100.000 evra. 

Buha, Cvijović i Kosmajac (sleva nadesno)

I dok u Srbiji postupak ponovo kreće iznova u Češkoj je odavno okončan – Cvijovićev sin osuđen je 2018. godine na devet godina zatvora.

Prema policijskom izveštaju koji poseduje KRIK, Cvijović je označen kao jedan od „najjačih narko-dilera u Novom Sadu“ i blizak je kriminalnom klanu „grupa Amerika“ koja postoji duže od 30 godina. Ova grupa poznata je po međunarodnom švercu kokaina, ali i ubistvima.

U medijima je objavljena i njegova fotografija sa pokojnim kriminalcem Dragoslavom Kosmajcem i nekadašnjim šefom surčinskog klana Ljubišom Buhom zvanim Čume. 

Sve vesti sa suđenja pročitajte ovde

Comments are closed.