Suđenje Cvijoviću: „Pare-roba, pare-roba, tako je najbolje“

Suđenje Cvijoviću: „Pare-roba, pare-roba, tako je najbolje“

Cvijović (foto: KRIK)

Na suđenju Radosavu Cvijoviću Cviki i njegovom zetu Slavku Pavlovu za međunarodni šverc kokaina, danas je preslušano tridesetak prisluškivanih razgovora koje je Cvijović vodio sa svojim sinom u kolima na putu do Praga i Ulma. Zbog brujanja motora i muzike pojedini delovi razgovora su nerazumljivi, ali sagovornici pominju novčane iznose, grame, komade, da je „roba dobra“, da se „dobro seče“.

Piše: Bojana Pavlović

Razgovori koji su preslušani u sudnici snimani su u automobilu od marta do maja 2017. godine dok su Cvijović i njegov sin Branislav, kako tvrdi tužilaštvo, putovali za Prag i Ulm gde je trebalo da se sretnu sa saradnicima i pokupe novac za kupovinu droge.

Kako tvrdi tužilaštvo Cvijović je od nepoznate osobe pod nadimkom Crnogorac tog meseca u Holandiji ugovorio kupovinu osam kilograma kokaina po ceni od oko 20.000 evra za kilogram. Bilo je dogovoreno da šest kilograma bude plaćeno odmah, a dva po prodaji droge, piše u optužnici. Cvijović i njegov sin Branislav otišli su stoga da prikupe novac za isplatu Crnogorcu. Na benzinskoj stanici u Pragu, navodi tužilaštvo, Cvijovići su se sreli sa saradnikom od koga su navodno preuzeli novac.

„Cvile, samo stani, ovaj telefon, staviću ga u neseser, a ti stavi pare kod sebe“, kaže sin ocu koji dodaje: „u jaknu bre“.

„Nema potrebe, ko će ti jaknu…“, rekao mu je sin i dodao da će reći da idu da gledaju automobile.

Na snimku se potom čuje kako broje novac, Cvijović konstatuje da im saradnik „dođe još 64“, na šta sin odgovara da će po povratku u Novi Sad sve morati da zapiše.

Zbog brujanja motora i muzike pojedine delove razgovora bilo je teško razumeti, ali se čuje da pominju novčane iznose, da je „plaćeno za keš“ jer je tako „najlepše“, pominju se grami, komadi, da je „roba dobra“, da se „dobro seče“ – izraz koji se koristi kada se droga meša sa drugim supstancama čime se povećava njega količina.

„Pare-roba, pare-roba, tako je najbolje“, kaže Branislav u jednom trenutku.

Tužilaštvo ove razgovore danas nije stavljalo u kontekst, niti pojašnjavalo. Cvijović je na pitanje sudije ponovio ono što tvrdi od početka suđenja – da nije siguran da se na snimcima čuje njegov glas.

Prisluškivani razgovori su glavni dokaz tužilaštva koje tvrdi da je Cvijović predvodio grupu koja je švercovala kokain u zemlje Zapadne Evrope. On je, prema navodima tužilaštva, planirao i finansirao kupovinu, skladištenje i prevoz droge i odlučivao o raspodeli novca.  

Cvijović je uhapšen u novembru 2017. zajedno sa zetom Slavkom Pavlovim. Kod njih nije nađena droga što je glavni argument njihovih branilaca. Cvijovićev sin je, međutim, uhapšen u Pragu istog dana i kod njega je pronađeno osam kilograma kokaina i 100.000 evra. Osuđen je u Češkoj na devet godina zatvora.

Radosav Cvijović je uticajan kriminalac starije generacije. Bio je blizak kriminalnoj „grupi Amerika“ čuvenoj po međunarodnom švercu kokaina, ali i po ubistvima. Bio je viđan i u društvu pokojnog kriminalca Dragoslava Kosmajca.

Cvijović je na današnjem suđenju na pitanje sudije odgovorio da je Kosmajca znao 30 godina i da su bili prijatelji, ali da nikad nisu imali zajedničke poslove ni „kombinacije“.

 Sve vesti sa suđenja pročitajte ovde

Comments are closed.