Sudiji Blažiću smanjena kazna za korupciju

Sudiji Blažiću smanjena kazna za korupciju

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je kaznu sudiji Branislavu Blažiću sa 2,5 godine zatvora na godinu dana kućnog zatvora zbog trgovine uticajem.

Piše: Bojana Pavlović

Blažiću je prvostepenom presudom zabranjeno da narednih pet godina radi u pravosuđu što je Apelacioni sud potvrdio. Sud je kao olakšavajuću okolnost naveo sudijino zdravstveno stanje, porodične prilike i držanje pred sudom.

Kazne su smanjene i drugoj dvojici osuđenih u ovom postupku. Đorđu Matiću kazna je sa 4,5 smanjena na tri godine zatvora, a njegovom ocu Zoranu Matiću sa 1,5 godine na 10 meseci kućnog zatvora.

Sudija Višeg suda Branislav Blažić osuđen je u aprilu prošle godine jer je iskoristio svoj uticaj i poznanstva da bi pomogao Đorđu Matiću u predmetu koji se protiv njega vodio pred Vrhovnim kasacionim sudom. Za ovu uslugu Matići su sudiji u nekoliko navrata dali oko 700 evra u kešu i finansirali renoviranje njegovog stana u vrednosti od 1.000 evra.

Tokom suđenja, tužilaštvo je predstavilo snimke susreta sudije Blažića sa Matićima na različitim lokacijama u Beogradu tvrdeći da pokazuju da je Blažić primao novac. Oni su potvrdili da su se viđali, ali negirali da su isplaćivali novac.

Comments are closed.